donderdag 13 april 2006

Twee keer Laocoön


Helmond – Het museumweekend inspireerde afgelopen zaterdag en zondag meer dan een miljoen mensen om een bezoekje af te leggen aan een Nederlands museum. Ook Els & Ad en Corien & ik waren daarbij. Met z’n viertjes brachten we een bezoek aan de Boscotondohal van het Gemeentemuseum Helmond.

Een van de schilderijen waar Ad en ik enige tijd bij doorbrachten was 'Laocoön' van de 58-jarige kunstenaar uit Deurne Hans van Hoek. Van Hoek schildert traditionele landschappen, bloemstillevens en religieuze voorstellingen. In 1971 vertrok hij naar Canada, waar hij tot 1977 verbleef. Hij maakte in die jaren o.a. studies naar het werk van El Greco. Zowel voor El Greco, die voornamelijk religieuze voorstellingen maakte, als voor Van Hoek is het thema van de dood van Laocoön en zijn zonen een uitstapje naar de Griekse mythologie.

Ad bekijkt het schilderij van Van Hoek.

Van Hoek schildert met los van elkaar geplaatste penseelstreken. Het schilderij is voorzien van een zware monumentale lijst. Ook die hebben we uitvoerig bekeken. De lijst, die ver de museumzaal in steekt, is gemaakt van massieve blokken hout. Van Hoek, beeldhouwer en schilder tegelijk, heeft het duidelijk gesneden, gelakt en gepolitoerd met de liefdevolle toewijding van de vakman.

Het oorspronkelijke schilderij van El Greco, De dood van Laocoön en zijn zonen, werd geschilderd in 1609.

In 1996 verhuisde Van Hoek naar Zuid-Afrika. Er is nog slechts sporadisch werk van hem in ons land te zien. Koningin Beatrix selecteerde twee van zijn werken voor haar tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 2000. In Helmond behoort het doek van Van Hoek tot de vaste collectie van het museum en wordt permanent tentoongesteld.

Geen opmerkingen: