zaterdag 29 april 2006

Google Earth versluierd


Delft – Direct nadat woensdag bekend werd dat de kaart van Nederland was bijgewerkt, heb ik even gecontroleerd of de satellietbeelden van ons huis zijn versluierd. Tot mij geruststelling constateerde ik dat dat het geval is. Ons huis is niet scherp te krijgen in het zoekprogramma Google Earth.

Wat is er veel groen rond ons huis.

Dat geldt ook voor andere belangrijke gebouwen. Zo zijn ook sommige gebouwen van de overheid in de nieuwe, bijgewerkte satellietbeelden van het zoekprogramma Google Earth onherkenbaar gemaakt. Tot mijn geruststelling blijken deze belangrijke objecten voor de nieuwsgierige zoeker te zijn versluierd. Het gaat immers niemand wat aan waar je je auto moet parkeren bij het ministerie van Defensie of het hoofdkantoor van de Luchtmacht in Den Haag, om maar eens wat te noemen. Woensdag lichtte iemand van Google het toe: ”In Nederland zijn we verplicht beelden te versluieren als de regering daarom vraagt". Vorig jaar vond het ministerie van Binnenlandse Zaken het nog niet noodzakelijk om maatregelen te treffen tegen het zoekprogramma. De Tweede Kamerfracties van de VVD, CDA en PvdA vroegen vorig jaar nog om een grondig onderzoek naar de mogelijke risico’s van bijvoorbeeld Google Earth. De satellietbeelden toonden volgens de grote partijen te veel details van potentiële terroristische doelen.

Paleis Noordeinde.

Zowel de Nederlandse overheid als Google meenden toen dat de informatie ook op diverse andere manieren verkrijgbaar is. Over de keus van de gebouwen die moeten worden versluierd zijn overigens wel vragen te stellen. Want hoe je moet parkeren bij het Paleis Noordeinde is nog wel gewoon te zien.

Geen opmerkingen: