zondag 16 april 2006

Het feest der feesten


Delft – Voor de Islamitische supermarkt mochten kinderen uit de buurt zaterdagmiddag eieren verven. Corien & ik bleven er belangstellend naar kijken. Ook het gesprekje ging over eieren. Dit ook naar aanleiding van een klein berichtje in de krant deze week.
“We eten met Pasen met zijn allen zo'n dertig miljoen eieren”, zei een jonge vrouw met het hoofddoekje tegen Corien. Ze zei niet ‘Nederlanders’ of ‘Christenen’, maar wij. Pasen is immers van alle Nederlanders.
Corien knikte: “Dat is gemiddeld twee eieren per persoon”. Haar gesprekspartner was het met haar eens, maar dacht toch dat de werkelijkheid nog anders is: “Dat is gemiddeld hoor”. De andere moeders knikten heftig.
“Sommige mensen eten helemaal geen ei en voor anderen is één ei geen ei, is twee ei maar een half ei en heb je het bij drie pas over een paasei", lichtte ze haar bewering toe.
Een van de jongetjes vertelde onder het verven over de wedstrijdjes eieren eten die ze thuis hielden. Het meisje naast hem vond dat dom en legde uit wat je daar allemaal van kon krijgen. Het was een heel interessant paasgesprek. Gezamenlijk verven maakte de tongen los.

Voor de Islamitische supermarkt mochten kinderen uit de buurt zaterdagmiddag eieren verven.

In de week voor Pasen is het evangelie van Judas gepresenteerd. Sommigen zien het als een soort eerherstel voor de apostel die de geschiedenis is ingegaan als de verrader van Jezus. Het gaf aanleiding tot veel gesprekken over Pasen. Voor de moeders bij het verven is Pasen ‘een mooi lang weekend’.
“Misschien wordt het eindelijk lente”, merkte een mevrouw op. Niemand scheen zich te realiseren dat christenen Pasen zien als het 'feest der feesten', het brandpunt van hun geloof.
Desondanks voor iedereen vrolijk of – zoals je wilt – zalig Pasen.

Voor iedereen vrolijk of – zoals je wilt – zalig Pasen.

Geen opmerkingen: