woensdag 12 april 2006

De aanbidding van het lam


The Adoration of the Lamb.Londen – Vrijwel direct nadat het christendom in Europa arriveerde, begonnen gelovigen en kunstenaars hun religieuze gevoel vast te leggen. In het begin waren de voorstellingen nog heel primitief en versluierd, zoals iedereen die ooit de Romeinse catacomben bezocht, weet. Heidense beeldtaal kreeg een christelijke lading. Later toen het christendom de officiële kerk van Rome werd, kwamen kunstenaars voor hun overtuiging uit en werd de beeldtaal helder. Pas veel later - in de 12de eeuw - werd de passie een onderwerp voor kunstwerken. Het heeft heel veel mooie dingen opgeleverd. Ik koos er twee uit. Het eerste is van de 37-jarige in Londen geboren, maar in New York woonde kunstenares Cecily Brown. Zij heeft nog nooit geëxposeerd in ons land. Dat is jammer want haar werk is zeer de moeite waard. Corien & ik zagen het vorig jaar in the Museum of Modern Art in Oxford en genoten zeer van haar schilderijen. Ze exposeert momenteel in de Gagosian Gallery in haar geboortestad en is daar nog tot 27 mei te zien. Daar hangt nu ook dit werk “The Adoration of the Lamb” (De aanbidding van het lam). Haar compacte manier van schilderen maakt de uitbeelding van dit onderwerp zeer bijzonder.

Het tweede schilderij dat ik uitkoos is van de in 1989 op 85-jarige leeftijd overleden surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Het heet “The Christ of St John of the Cross” (De Christus van de heilige Johannes aan het kruis).

The Christ of St John of the Cross.

Het gezichtspunt van dit schilderij is heel opmerkelijk. Het lijkt wel of we door de ogen van God zelf omlaag kijken naar zijn zoon aan het kruis. Tegelijk is het ook net alsof we omhoog over het water van het meer van Galilea kijken. Welk moment van de dag is het? Breekt het licht door? Of valt de avond? Dali heeft een schilderij gemaakt dat tegelijk duidelijk en dubbelzinnig is. Het hangt in de Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow. Mogelijk dat Ad en ik het deze zomer tijdens onze whisky trail door Schotland kunnen bewonderen. De bewoners van de Schotse stad waren overigens in 1953 niet zo enthousiast toen het museum het werk kocht voor 8200 pound. Er waren studentenprotesten en het schilderij is twee keer beschadigd. De tijd gaf hen ongelijk. Het is een van de meest gereproduceerde kunstwerken van 20ste eeuw en werd onlangs na een enquête uitgeroepen tot het favoriete schilderij van de Schotten.
BBC2 zendt op Goede Vrijdag om 20.00 uur (Nederlandse tijd) een documentaire uit over het schilderij. Het is het tweede deel van een serie van drie. Op Witte Donderdag start de serie met het voor fans van Dan Brown zeer bekende ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo Da Vinci en op Tweede Paasdag sluit de serie af met ‘De Opstanding’ van Piero della Francesca’. Ik ga er zeker naar kijken.

Geen opmerkingen: