zondag 30 april 2006

Koninginnedag 2006


Delft – Op zaterdag vierden we de officiële verjaardag van onze vorstin. Het beroemde oranjezonnetje liet het dit jaar afweten waardoor het minder druk was dan vorig jaar. Niet alleen in Helmond en Delft, waar Corien & ik deelnamen aan de festiviteiten, ook elders in ons land bleven de feestvierders met een oranje tompoes voor de buis. Slechts de voltallige koninklijke familie weerstond regen, hagel en gure wind en nam lachend deel aan de festiviteiten.

Eigenlijk is 30 april de officiële verjaardag van onze vorstin. Dit jaar was het een dagje eerder vanwege de zondagsrust.

De feestelijkheden op deze dag, zijn overigens heel anders dan het gebruikelijke vlagvertoon dat in andere landen op de officiële verjaardag van het staatshoofd plaats vinden.
In andere landen zie je de staatshoofden heel vaak een militaire parade afnemen en stram salueren naar generaals te paard. In ons land kennen we heel andere hoogtepunten. De straten en pleinen van onze steden kleuren zich oranje en een veelkleurig lint van veelal jeugdige kooplieden vindt een plekje in de binnenstad. Wij zijn een handelsvolkje en op onze nationale verjaardag tonen wij dat. We keren de kasten om, halen de zolders leeg en proberen anderen onze overbodige rommel te verkopen. Dat lukt heel vaak.

Els schaft zich op de officiële verjaardag van onze vorstin een paar tomatenplantjes aan.

Ook thuisvlijt wordt te koop aangeboden. Els en Corien kochten beiden de zelf gekweekte tomatenplantjes van een Helmondse heer.
Eten en drinken is een ander kenmerk van koninginnedag. Niet alleen komen de officiële worstverkopers, friethandelaren, biertappers en koffieschenkers in grote getale de straat op. Ook hier toont zich de handelsgeest van onze landgenoten. Allerlei zelf gebakken produkten worden de feestgangers aangeboden. Ook deze Turkse familie streek op straat neer en verkocht zelfgemaakte produkten.

We kopen van deze ondernemende Turkse familie heerlijke pizza’s op de officiële verjaardag van onze vorstin.

Terwijl de moeders bakten, verkochten de dochters de pizza’s. Zelf gemaakte cake en ranja werden door kinderen op kleedjes te koop aangeboden. Ook wij weerstonden de verleiding niet. Eerst koffie met lekkers in Zeezicht, later gevolgd door Turkse pizza’s, tompoezen en sushi.

Dit bandje speelde op de Beestenmarkt tijdens de viering van de officiële verjaardag van onze vorstin. Het was niet erg warm in Delft, maar anders dan in Helmond wel droog

Halverwege de middag namen Corien & ik afscheid van onze medefeestvierders, Annefien, Els & Ad, en reden terug naar Delft om tot laat in de avond nog deel te nemen aan de feestelijkheden in de Prinsenstad. Zoals altijd stonden er op de pleinen en langs de grachten bandjes te spelen. We maakten een rondje door de binnenstad en eindigden, hoe kan het ook anders op zo’n dag, met lekker eten. Wij kozen daarvoor een Grieks restaurant uit. Dat is een mooie afsluiting als je met Turks bent begonnen.

Geen opmerkingen: