dinsdag 11 april 2006


Het wordt weer Pasen


Helmond – In mijn jeugd deden op Palmzondag in de protestantse kerken veel mensen openbare belijdenis van hun geloof. Later verschoof dat naar Pinksteren. Palmzondag, de laatste zondag van de vastenperiode, kennen wij als Palmpasen, het begin van de viering van de Goede Week. Het is in de rooms-katholiek kerk gebruik om op Palmzondag gewijde buxustakjes uit de kerk mee naar huis te nemen en achter het kruisbeeld of wijwaterbakje te steken. Zo’n palmtakje geeft bescherming aan het huis en de bewoners.
Afgelopen zondag gingen Corien & ik met onze kleindochters Benthe en Sietske naar de palmpasendienst in de St. Trudokerk in Stiphout. De kerk zat helemaal vol. Voorin speelde het jeugdorkest, waarin we ook Nellie en Maartje ontwaarden. Er was ook een kinderkoor.

Het jeugdorkest.

Benthe liep samen met kinderen van haar school bij de aanvang van de dienst met haar palmpasenstok door het gangpad naar voren. Daar werden de stokken in manden gezet.

In de St. Trudokerk met palmpasen.

Na de dienst liepen we met onze kleindochters achter fanfare “De vooruitgang” mee in de palmpasenoptocht. Zo’n tocht is de nabootsing van de intocht van Jezus in Jeruzalem, waar de menigte hem vereerde met palmtakken. De kinderen droegen allemaal versierde stokken. Daarin hingen vlaggetjes, eieren, appels en slingers. Boven op de stok zat een haantje van brood geprikt. Het was ooit de bedoeling dat de stokken na afloop aan zieke of arme kinderen werden gegeven. Nu werden er mandjes met fruit uitgedeeld aan ‘arme bejaarden’. De fanfare stopte voor een huis en een van de kinderen belde aan en gaf het mandje aan de bejaarde. De verbouwereerde mensen stonden voor hun villaatje even ‘arm & bejaard’ te zijn.

De palmpasenoptocht.

Corien legde onder het lopen aan Benthe en Sietske uit wat de stok betekent:
”De stok heeft de vorm van een kruis als teken van het lijden en sterven van Jezus. De palmtakjes die eraan hangen, herinneren aan de intocht in Jeruzalem. Het altijd groene takje is het teken dat het leven altijd doorgaat. Het broodhaantje boven op de stok herinnert aan de haan die kraaide, nadat Petrus drie keer zei dat hij niet bij Jezus hoorde. Het brood herinnert ook aan het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen. De eieren aan de stok staan voor het nieuwe leven. De versiering en de snoep laten zien dat het feest van Pasen snel komt”.
Voor de kinderen was het al feest. Veel hadden hun broodhaantje voor het einde van de optocht al opgepeuzeld. Benthe & Sietske aten eerst het snoep. Het haantje sneuvelde met de lunch.

Om een filmpje over de palmpasenoptocht te zien, klik hier.

Geen opmerkingen: