zaterdag 15 april 2006

400 jaar Australië


Delft – De vriendschap tussen Nederland en Australië duurt al vierhonderd jaar. Ter gelegenheid hiervan worden dit jaar in beide landen tal van evenementen georganiseerd. Er is ook een speciale munt van vijf euro geslagen ter gelegenheid hiervan. Het Australië Vijfje is een wettig betaalmiddel en op alle postkantoren verkrijgbaar. Corien toont hier de speciale munt.

Corien toont het Australië Vijfje.

Op de munt staan drie wereldbollen die elk een verschillend perspectief van de wereld laten zien. De globes worden over elkaar heen afgebeeld. De lijnen staan symbool voor de routes van de VOC. Het muntmeesterteken staat afgebeeld op de plek waar 't Duyfken aan land is gegaan.

Het Australië Vijfje is een wettig betaalmiddel en op alle postkantoren verkrijgbaar.

De Koninklijke Australische Munt in Canberra heeft ook een herdenkingsmunt geslagen. Dat gebeurde tijdens het bezoek van premier Jan Peter Balkenende aan dat land. De vriendschap tussen de landen begon toen kapitein Willem Janszoon op de kust van Australië landde met zijn schip 't Duyfken. Dat gebeurde precies vierhonderd jaar geleden op 26 februari. In de daaropvolgende jaren bracht de Nederlander Abel Tasman Australië verder in kaart. De relatie tussen Nederland en Australië is sindsdien altijd hecht geweest. Met de viering van 400 jaar Nederland-Australië en het slaan van een herdenkingsmunt van wordt de band tussen beide landen nog eens extra benadrukt. Wanneer je het Australië Vijfje koopt, kun je meedoen aan een prijsvraag. Daarmee kun je het boek ‘100 wereldplekken die je gezien moet hebben’ van Floortje Dessing winnen.
De Australiëmunt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit Proof waarvan twee versies zijn geslagen: een zilveren € 5,- munt en een gouden € 10,- munt. Voor meer informatie over de munten klik hier. Voor meer informatie over de evenementen in beide landen klik hier.

Geen opmerkingen: