zondag 4 maart 2007

Voetbal is religie


Rome – In het moderne voetbal kennen we twee kaarten: de gele en de rode. Maar volgens de katholieke kerk is er ruimte voor nog een derde kaart: de blauwe. Een speler die de blauwe kaart krijgt, moet vijf minuten van het veld af om zijn zonde te overdenken. Deze nieuwe kaart wordt uitgedeeld door scheidsrechters van Vaticaanstad. Sinds een paar weken organiseert het Vaticaan een eigen voetbalcompetitie. Zestien teams spelen op een voetbalveld van het Vaticaan in Rome om de Clericus Cup.

Het winnende team krijgt dit relikwie mee naar huis.

De competitie is bedacht door kardinaal Tarcisio Bertone, secretaris van de Heilige Stoel en rechterhand van de paus. Hij heeft zelfs de droom ooit een elftal samen te kunnen stellen dat meedoet aan de Italiaanse Serie A. De shirtjes in wit en geel – de kleuren van Vaticaanstad – zijn al ontworpen. Ik wist wel dat voetbal voor de Italianen bijna een religie is, maar vond de spelers tot nu toe bepaald geen heilige boontjes. Het voetbal in Italië werd vorig jaar geteisterd door corruptie en nog niet zo lang geleden vond een politieman de dood tijdens een vechtpartij tussen supporters. Dit soort narigheid zal bij de Clericus Cup niet zo gauw gebeuren. De voetbalelftallen zijn samengesteld uit priesters en seminaristen van allerlei katholieke instellingen uit vijftig landen.

Niet schelden en vloeken. Aardige jongens die priesters.

De regels zijn iets aangepast. De wedstrijden duren slechts twee keer dertig minuten en de coaches mogen in elke helft een time-out van een minuut aanvragen. Vloeken en schelden mag niet, maar het aanroepen van een heilige weer wel. De eerste wedstrijd op het Sint-Pieterscomplex werd gespeeld tussen het Collegio Mater Ecclesiae en de Braziliaanse elf van de Gregoriaanse Universiteit. De wedstrijd werd met 6-0 gewonnen door het Collegio Mater Ecclesiae en ondanks het forse verlies viel er geen onvertogen woord.


Geen opmerkingen: