Newroz in Delft
Delft – Voor iedereen begint op 21 maart de lente. Dat er op die dag nog meer begint, ontdekten Corien & ik gistermiddag op de Markt in Delft. Voor ons Nederlanders is het al weer enige tijd geleden, maar voor de Koerden begon het nieuwe jaar ook op 21 maart. Daarom wensen ze elkaar: “Newroz piroz be”. Op de Markt in Delft onstaken Koerdische feestgangers op zaterdagmiddag een vuur en dansten er omheen. De muzikant blies zijn wangen bol toen hij op zijn zurna (Turkse klarinet) speelde. Een andere feestganger bespeelde de davul (trommel).
Corien & ik passeerden de vrolijke groep en bleven geboeid staan kijken. Koerden, mannen en vrouwen gescheiden, hielden elkaar bij de hand en dansten en zongen in een kring. Koerden houden van dansen. Bij blijdschap of verdriet dansen zij hun emoties weg. Twee nationale driekleuren wapperen vrolijk met de dansers mee in de wind, het Koerdische rood, geel, groen en het rood, wit, blauw van hun nieuwe thuisland. Newroz is ook een soort bevrijdingsdag voor de Koerden. Ze vieren de wedergeboorte van het leven en de aarde. Koerden overal ter wereld vieren met Newroz vrede en vrijheid.
Koerdische vrouwen in een feestelijke jurken en mannen in traditionele kleding deelden chocolade uit. Ook wij kregen een stukje. Het vuur waar zij omheen dansen, herinnert aan de legende van Kawa, de Koerdische smid van Medya. Deze Koerdische held doodde de tiran Zahak en bevrijdde op die manier de inwoners van Koerdistan, lees ik in een foldertje dat wordt uitgedeeld aan onwetende Nederlanders die naar het feestgewoel staan te kijken.
Zahak was een slecht mens. Hij voerde onschuldige kinderen aan zijn slangen. Op de nacht voor Newroz, ontstaken Kawa en zijn aanhangers vuren boven op de bergen van Medya om de mensen te vertellen dat de bevrijding nabij was. In de nacht voorafgaande aan Newroz doodde Kawa de tiran en brandden zijn aanhangers opnieuw reusachtige vuren op de bergtoppen van Koerdistan om de mensen op de hoogte te brengen van de bevrijding. Vuur was in die tijd een manier van communiceren. Daarom branden er over ter wereld nog steeds vuren als de Koerden Newroz vieren |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten