zondag 11 maart 2007

Iedereen had er zin in


Delft – Er bestaat een voorliefde voor groepsfoto’s. Groepsfoto’s zijn niet alleen populair, ze gaan ook lang mee. Verenigd rond een belangrijk persoon of een grappig voorwerp groeperen mensen zich graag voor de foto. Zo ontstaat bijvoorbeeld de groepsfoto van een nieuw kabinet rondom de vorstin. Door iedereen abusievelijk de bordesfoto genoemd, terwijl de ministers toch duidelijk op de trap staan gegroepeerd rond de koningin.

Els, Adrie, Corien, Annefien en Pieter Jan.

Ik was er vaak bij aanwezig als een hele groep beroepsfotografen een opname maakten van hetzelfde 'belangrijke' moment. De jongens en meisjes van de pers verdringen zich dan om allemaal de mooiste plaat voor hun krant of blad te maken. En inderdaad levert zo’n fotoshoot toch vaak heel verschillende foto’s op. Als ik dan de volgende dag de krant opensloeg, waren er soms zelfs verrassende verschillen. Een beroepsfotograaf zei me ooit: “Een portret is voor 50 procent een afbeelding van de gefotografeerde, de andere 50 procent is van de fotograaf.” En zo is het ook. Deze groepsfoto werd gisteren gemaakt tijdens een wandeling in het park achter ons huis. De verjaarsvisite wilde zaterdag graag even zoals Adrie het formuleerde ‘een frisse neus halen’ en dus wandelden we ontspannen door de Delftse dreven en genoten van het heerlijke voorjaarsweer. Deze boomstronk bleek een uitdaging in zich te herbergen.

Marlotte landt weer netjes op de grond.

De meer sportieve onder ons klommen er op en beschouwden ons van bovenaf. De wat meer bezadigde broers en zussen van de jarige vormden spontaan een groepje rond stronk. Iedereen had wel weer zin in een groepsfoto. Leuk voor later en in ieder geval leuk voor ODD. Namens de lezers van ODD dus bedankt voor deze leuke spontane bijdrage.

Geen opmerkingen: