zaterdag 10 maart 2007

Vermeer steeds zichtbaarder


Delft – Toeristen die naar Delft komen op zoek naar herinneringen aan Johannes Vermeer, een van de beroemdste kunstschilders aller tijden en samen met Rembrandt de belangrijkste schilder van de Gouden Eeuw, worden nogal eens teleurgesteld. Vermeer was tot voor kort onvoldoende zichtbaar in de stad. Daar komt gelukkig binnenkort een einde aan als het Vermeercentrum eind april eindelijk opengaat. Ik vond het wel eens gênant als ik de Amerikaanse toeristen vergeefs in Delft zag zoeken in de stad naar sporen van de schilder. Zeker na het succes van het boek ‘The girl with a pearl earring’ en de gelijknamige film met de Amerikaanse Tracy Chevallier in de hoofdrol. Zowel boek als film zijn een grote hit in de States en genereerden meer toeristen uit dat land. Als zij uiteindelijk het graf van de schilder hadden gevonden, bleek dat niet veel meer te zijn dan een veredelde dubbele stoeptegel. Nu meer dan 330 jaar na zijn dood heeft de grote zoon van Delft eindelijk een waardige grafsteen.

 De monumentale grafsteen van de beroemde schilder Johannes Vermeer is een zeshonderd kilo wegend stuk Belgisch hardsteen.

Beeldend kunstenaar en steenhouwer Marcel van Zijp uit Wouwse Plantage heeft de grafsteen, die inmiddels in de eeuwenoude vloer van de Oude Kerk is ingemetseld, vervaardigd. Hij gebruikte voor de monumentale grafsteen een zeshonderd kilo wegend stuk Belgisch hardsteen. De nieuwe grafsteen, vlakbij de plek waar de schilder oorspronkelijk begraven lag, heeft een waarde van een paar duizend euro en is een gift van de Delftse steenhouwers- en grafmonumentenfirma Schols en ’t Hart. Temidden van praaltombes van burgemeesters en het rijke graf van admiraal Jan Maartenszoon Tromp heeft Vermeer nu de plek die hij verdiend. Omdat Vermeer, zoals veel kunstambachtslieden in zijn tijd, lid was van het Sint-Lucasgilde bracht Marcel van Zijp het zegel van dit gilde prominent op de grafsteen aan. Bij de liggende os met een hemelse blik staat de tekst, 'In deze kerk werd begraven Johannes Vermeer, Delft 1632-1675, Schilder, Lid van het Sint-Lucasgilde'.

Geen opmerkingen: