zaterdag 24 maart 2007

De Europese klok gaat vooruit


Delft – Een verjaardagsfeest is altijd een gebeurtenis om naar uit te kijken. Tenminste als je jong bent en nog veel verwacht van de cadeaus. Als je eenmaal vijftig wordt, is de spanning er wel af. En cadeaus worden steeds moeilijker want een vijftiger heeft immers alles al. Of dat ook voor Europa geldt, lijkt me twijfelachtig. Vannacht wordt de klok een uur vooruit gedraaid om over te schakelen op de zomertijd. Dat gebeurt in heel Europa op exact hetzelfde moment. Het is dit jaar met de nodige symboliek beladen, want de zomertijd valt samen met de herdenking van vijftig jaar Europese integratie.

 In het Klokkenpark in de Duitse stad Düsseldorf wordt het vannacht even doorwerken om alle klokken in verband met het beginnen van de zomertijd een uur vooruit te zetten.

Het wordt een groot feest, want met 27 lidstaten in plaats van de oorspronkelijke 6 en heel wat kandidaten in de wachtkamer, is Europa een succes. Europa heeft gezorgd voor vrede, welvaart en veiligheid, zowel economisch als politiek. Ik merkte het deze week nog: we kunnen nu snel en goedkoop reizen zonder tijdrovende grenscontroles of geld wisselen. Toch heeft deze vijftigjarige nog wel wat te wensen. Ik vind het jammer dat het Europese gevoel steeds meer last krijgt van klassieke nationalistische reflexen. Ik hoop dat Europa een echte zomertijd tegemoet gaat en we het Europese wintergevoel snel achter ons laten.

Geen opmerkingen: