woensdag 5 augustus 2009

Voor film & muziek


Salzburg – Na Wenen is Salzburg de bekendste plaats in Oostenrijk. Het is een plaats met een bijzondere soort toeristen. In de statige Oostenrijkse stad ontmoeten muziek- en filmliefhebbers elkaar. In de eerste plaats komen ze natuurlijk naar de stad van Mozart. De componist is zonder enige twijfel de beroemdste inwoner van het plaatsje. Maar wandelde ooi nog een andere beroemde muzikant door Salzburg. Op het oude kerkhof van de stad is de rustplaats te vinden van die andere Oostenrijkse componist: Michael Haydn. Inderdaad het jongere broertje van de bekendere Joseph.

Voor hem en voor Mozart komen de toeristen naar Salzburg. Corien & ik wandelden nog niet zo lang geleden door de straten van dit bedevaartsoord voor muziekfans.Maar waarom komen er ook filmliefhebbers naar de stad? We zien ze met busladingen arriveren. Ze komen niet voor zomaar een film. Ze komen vanwege een heel speciale film.
Een film die jullie allemaal ongetwijfeld hebben gezien. Misschien wel meer dan eens. Ik bedoel natuurlijk the Sound of Music. De toeristen spelen hele scènes na uit de film . De opnamen voor de inmiddels beroemde film begonnen ongeveer 45 jaar geleden, maar de rolprent trekt nog steeds fans uit de hele wereld naar de stad. Ze komen om de originele filmlocaties te zien. We zien Engelse dames in witte spijkerbroeken op de trappen in de tuin van het Mirabel Paleis op en neer springen. Ze zingen daarbij “Do, a dear, a female dear. Ra, a drop of golden sun. Me, a name I call myself,” en zo verder.

Ze kennen het lied helemaal uit hun hoofd en ook de pasjes die de Von Trapp familie erbij maakte. Ze moeten de film vele malen gezien hebben. Maar ondanks al die frivole zang en dans, vind ik Salzburg vooral een deftige stad. Aan de gevels van de winkels en restaurants hangen uithangborden. Net als in elke andere stad ter wereld. Maar hier zijn de borden aangepast aan de ambiance van de stad. De logo’s zijn aangepast aan de omgeving.

Geen opmerkingen: