zondag 16 augustus 2009

Jazzparel aan de kroon


Delft – Vandaag is het de derde en laatste dag van het Jazz Festival Delft. Dit jaar viert het festival haar 25ste jubileum en daarom is er gezorgd voor een bijzonder mooi programma. Er komt vandaag nog heel veel moois, maar ik heb mijn hoogtepuntjes al te pakken. Gistermiddag was dat eerste het Margreet Groenendijk Kwartet. De Delftse jazzzangeres heeft wellicht niet zo’n verrassend repertoire, maar de arrangementen die zijn gemaakt van de bekende jazznummers zijn dat wel. Ze trad in het warme zomerzonnetje op in de Kromstraat voor Jazzcafé Bebop. Ze staat op deze foto samen met saxofonist Joop Nieuwland.

Margreet Groenendijk en saxofonist Joop Nieuwland.

Er gebeurt veel tijdens het festival. Op meer dan twintig podia zijn ongeveer zestig jazzgroepen te bezoeken. Soms maakt de veelheid de keuze moeilijk. Gisteravond overigens niet. Toen was ik natuurlijk te vinden bij het nieuwe hoofdpodium in het park van het Poptahof. Daar trad het Benjamin Herman Kwartet op. De al eerder met een Edison bekroonde altsaxofonist Herman kennen we natuurlijk als bandleider van de New Cool Collective, maar hij speelt ook samen met Wouter Hamel, Candy Dulfer, Hans Teeuwen, Saskia Laroo en Trijntje Oosterhuis.

Altsaxofonist Benjamin Herman.

Dat hij ook ooit samen speelde met avant-garde veteraan, pianist en componist Misha Mengelberg bleek uit de keus van de nummers. Het waren bijna allemaal stukken van diens hand. Het kwartet van Benjamin Herman bestaat verder uit pianist Ruben Hein, bassist Ernst Glerum en drummer Joost Patocka. Glerum won dit jaar de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek.
De stukken die het kwartet gisteravond speelde, vind je ook op het laatste album van de groep ‘Hypochristmastreefuzz’. Het is muziek die niet alleen jazzliefhebbers aanspreekt. Dat bleek gisteravond toen het kwartet de Mengelbergcompositie ‘De Sprong, O Romantiek Der Hazen’ speelde. Het werd gezongen door pianist/zanger Ruben Hein. Zo viel er gisteravond voor iedereen wat te genieten. Het optreden van het Benjamin Herman Kwartet was dit jaar de parel aan de kroon van het Jazz Festival Delft.

Geen opmerkingen: