donderdag 27 augustus 2009

Enigma

Condicote – Een belangrijke reden om een huis te huren in dit gedeelte van Engeland is Bletchley Park. Sander wilde dit landhuis in het plaatsje Bletchley graag bezoeken. Het kwam er gisteren van. Het huis speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Hier was namelijk de Government Code and Cipher School (GC&CS) gehuisvest. Dat waren de codebrekers van de Britse geheime dienst. Briljante wiskundigen en crypto-analisten zoals Alan Turing en Gordon Welchman, en verder een bont allegaartje van allerlei academici slaagden er tijdens de Tweede Wereldoorlog in veel van het gecodeerde Duitse berichtenverkeer te ontcijferen.
Het landhuis Bletchlet Park.

Wij kregen een anderhalf uur durende rondleiding door de gebouwen van het GC&CS. We hoorden dat niet alleen de codebrekers hier werkten. Ook militair en burgerpersoneel hielp bij het ontcijferen van de immense stroom gecodeerde berichten. Al dat personeel was gehuisvest in barakken in de omgeving van het landhuis. De diverse afdelingen op het terrein werden ‘hutten’ genoemd. Het landhuis is thans helemaal gerestaureerd. Het is nu een museum en herbergt vele zeldzame stukken. Wij zagen er o.a. verschillende Enigma machines en de Colossus, de eerste programmeerbare elektronische computer die gebruikt werd voor het breken van berichten, die door de Duitsers waren gecodeerd met de Lorenz-machine.
Sander legt het een en ander uit over de Enigma machine.

Ik was vooral geïnteresseerd in de Enigma (Grieks voor raadsel), een elektromechanische codeermachine van het type rotormachine. Daarmee kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die vervolgens weer terugvertaald kunnen worden. Sander legde uit dat de Enigma machine van een zeer degelijk ontwerp was. De code leek dan ook onbreekbaar vanwege een ongeëvenaard cryptografisch veiligheidsniveau. Dat dachten de Duitsers tenminste. Maar dankzij in beslag genomen codeboeken, fouten van de Duitse operators en onveilige procedures bij de vercijfering van berichten, kon de Enigmacode toch gebroken worden. Het verkortte de oorlog met twee jaar, beweert men hier.

Geen opmerkingen: