zaterdag 8 augustus 2009

Een rondje foto’s


Delft – Wie fotografeert, wil zijn werk laten zien. Dat kan op internet, maar het kan natuurlijk ook met een afdruk. Je weet wel zo’n mapje met kiekjes wat vroeger op een verjaardag tussen cake en nootjes de ronde deed. Tegenwoordig laat men zijn fototoestel of telefoon rond gaan en toont op het display aan de achterzijde de meeste recente opnamen. Dat heet vooruitgang. ‘Echte’ fotografen streven natuurlijk naar een expositie van hun werk. Ook amateur-fotografen hechtten daar om begrijpelijke redenen aan.

Alleen voorbijgangers, geen kijkers.

Momenteel zijn rondom de Oude Kerk in Delft foto’s te bewonderen van leden van Fotoclub ’59 Delft. De club viert dit jaar haar 50-jarige bestaan en doet dat onder meer door haar leden de gelegenheid te geven om foto’s te tonen op houten schotten aan de buitenmuren van de Oude Kerk. Ik heb de tentoonstelling vrijdagmorgen bekeken. Het is heel wisselend werk. Helaas voor de exposerende fotografen zag ik niemand die even stopte en de foto’s echt bekeek. De meeste deden het in het voorbijgaan.

Voorbijgangers genoeg, nu nog kijkers.

Er liepen flink wat toeristen voorbij. Allemaal met een fototoestel op de buik, maar geen van hen merkte de foto’s op. Ik ben even blijven staan bij de kleurrijke foto’s van Vincent Vogels en Jenny van Leeuwen. Ze hangen op een van de beste plekken van de openluchttentoonstelling. Je moet er vlak langs als je naar de oude binnenstad wilt. Sommige gaven de platen in het voorbijgaan een vluchtige blik, maar daar bleef het dan ook bij. Dat is jammer want het werk van deze fotografen is best de moeite waard. De club geeft ook een boek uit: ‘1959-2009: De geschiedenis van een 50-jarige’. Het boek vertelt de geschiedenis van de fotoclub. Ook de foto’s van de tentoonstelling staan er in. Het geeft de fotografen weer de mogelijkheid om het op een verjaardag rond te laten gaan.

Geen opmerkingen: