zondag 30 augustus 2009

“Het is een echte kerk”

Condicote – In de Cotswolds valt het woord wol nog vaak. De wolhandel is helemaal verdwenen, maar de huizen en kerken danken hun historische praal allemaal aan het met wol verdiende geld. Gisteren streken we neer in Cirencester, de hoofdstad van de Cotswolds. We begonnen onze wandeling op de Market Place. Op dit marktplein van de stad staat de mooie in perpendiculair stijl gebouwde wolkerk. Daar heb je dat woord weer.
Op het marktplein van Cirencester staat de Parish Church of St. John the Baptist’.

Officieel heet de kerk ‘Parish Church of St. John the Baptist’. Het gebouw domineert het marktplein. We gaan door de grote openstaande deur naar binnen. Daar zijn vrijwilligsters aan het werk. Stuk voor stuk broze oude dametjes. De helft van de kerk is afgeschoten met houten schotten. Ik vraag het oude dametje bij deur of de kerk nog in gebruik is of dat het nu wellicht een museum is geworden. Ze schrikt van de suggestie, komt meteen overeind en meldt dat er nog elke zondag dienst is in de kerk.
De vrijwilligsters zijn druk aan het werk.

“Deze kerk is in1117 gesticht door koning Henry I. Er nog veel te zien van de geschiedenis, maar het is een echte kerk”, gaat ze op zachte maar wel duidelijke toon door. Ze legt uit dat de kerk momenteel wordt gerestaureerd en dat er daarom zoveel is afgetimmerd. “Volgend jaar advent is alles klaar”, zegt ze. Ze glimlacht erbij. De gedachte aan een helemaal opgeknapte kerk maakt haar blij.
De kinderen branden een kaarsje.

Vlak bij de preekstoel is er gelegenheid om kaarsjes te branden. Corien legt het concept van kaarsjes branden uit aan Dieuwertje en Emma. Samen met hun moeder branden de vier kinderen daarna een kaarsje.
Voordat we onze wandeling door de stad vervolgen, nemen we ruimhartig foto’s.

Geen opmerkingen: