zondag 24 augustus 2008

Volkszangdag hoort er weer bij

Delft – Natuurlijk werd de door een hardnekkige griep gevelde dirigent Pierre van Hauwe als dirigent van de Volkszangdag op de Markt gisteren gemist, maar de 67-jarige Mar Bruinzeel was een waardige vervanger. Daar waren alle deelnemers aan de Volkszangdag het helemaal over eens. Een enkeling vond het zelfs wel leuk nu weer eens op een geheel andere manier met de bekende liederen bezig te zijn. Omdat het evenement rechtstreeks werd uitgezonden door Stadsradio Delft kon de 88-jarige Van Hauwe toch een klein beetje aanwezig zijn. Hij werd door de mensen op de Markt via de lokale zender op muzikale wijze beterschap gewenst.

De Volkszangs dag stond onder leiding van de nieuwe dirigent Mar Bruinzeel.

De Volkszangdag werd vroeger op diverse Delftse lagere scholen voorbereid. Ieder voorjaar brachten leerlingen op de Markt de bekende vaderlandse liederen uit de jaren vijftig en zestig ten gehore. In 1969 kwam deze zangtraditie ten einde. Vorig jaar werd het zangevenement voor het eerst weer nieuw leven ingeblazen. Toch was er dit jaar minder belangstelling dan vorig jaar. De Volkszangdag op de Markt trok vorig jaar enkele duizenden zangers en zangeressen. De Markt stond toen helemaal propvol. Dit jaar waren er beduidend minder mensen naar het zangfeest gekomen. Ik schat dat er ongeveer 800 mensen stonden te zingen dit jaar.

De jongens en meisjes van vroeger waren inmiddels allemaal ruimschoots de vijftig gepasseerd.

Corien & ik namen ook een kijkje en waren niettemin erg onder de indruk het enthousiasme en het plezier van de zangers. De jongens en meisjes van vroeger waren inmiddels allemaal ruimschoots de vijftig gepasseerd. Maar iedereen kende de liedjes nog. Het was alsof ze gisteren in de klas nog hadden gezongen over de uil die in de olmen zat. Het is duidelijk dat de Delftse Volkszangdag weer nieuwe wortels heeft gevonden in de Delftse samenleving. Volgens jaar maar weer.

Geen opmerkingen: