zaterdag 9 augustus 2008

Orwell Diaries


Schrijver George Orwell aan het werk.Delft – Via de linkpagina van ODD kun je het dagboek van Samuel Pepys (spreek uit ‘pieps’) lezen. Pepys is een in 1633 geboren Engelsman die het later bracht tot secretaris van de admiraliteit. Hij schreef zijn dagboeken van 1660, het jaar waarin hij als klerk in dienst trad bij de marine, tot 1669. De dagboeken bieden een fascinerende combinatie van persoonlijke onthullingen en ooggetuigenverslagen van belangrijke gebeurtenissen als de pestepidemie in Londen en de Grote Brand van Londen. Het is niet alleen voor dagboekliefhebbers fascinerende lectuur. Op internet leest het als een weblog. Vanaf vandaag komt op internet weer een dagboek ter beschikking om dagelijks mee te lezen. Het zijn de dagboekaantekeningen uit 1938 van de beroemde auteur van Animal Farm en 1984 George Orwell. De schrijver overleed op 21 januari 1950 aan tuberculose. De dagboekaantekeningen van Orwell zijn minder gedateerd dan die van Samuel Pepys en nog steeds uitermate boeiend vanwege de tijd waarin hij zijn dagboeken optekende.

Het dagboek begint vandaag zo:
“ Caught a large snake in the herbaceous border beside the drive. About 2’ 6” long, grey colour, black markings on belly but none on back except, on the neck, a mark resembling an arrow head all down the back. Did not care to handle it too recklessly, so only picked it up by extreme tip of tail. Held thus it could nearly turn far enough to bite my hand, but not quite. Marx interested at first, but after smelling it was frightened & ran away. The people here normally kill all snakes. As usual, the tongue referred to as “fangs”.”

Orwell wist toen hij het dagboek schreef natuurlijk nog niet dat de Tweede Wereldoorlog zou uitbreken, maar de spanning van die turbulente tijd is duidelijk voelbaar in zijn dagboeken. In het begin zijn het nog voornamelijk gedetailleerde observaties over bloemen, planten en dieren. Wel is al duidelijk dat hij zich altijd zeer bewust is geweest van zijn omgeving. Later maakt hij zich in de dagboekaantekeningen kwaad over het fascisme, het Stalinisme en de verwoestingen van de oorlog. Dan is hij al echt de polemische en gepassioneerde journalist zoals wij hem kennen. Pas na de Tweede Wereldoorlog zou hij met zijn boek Animal Farm wereldberoemd worden. Een weblog is een prima manier om een dagboek te lezen. Dergelijke boeken zijn logischerwijs vaak een aaneenschakeling van fragmentarische observaties. Een weblog zorgt er voor dat je die leest in de cadans van de schrijver.

Geen opmerkingen: