dinsdag 26 augustus 2008

Barrie Drakenbootfestival

Logo van het evenement.Barrie – Elk jaar vindt in Barrie, het kleine, historische stadje aan de oever van Lake Simcoe waar Corrie en Warren wonen, in augustus de Drakenbootrace plaats. Gesponsord door o.a. de openbare bibliotheek bouwen de inwoners van deze mooie plaats in de provincie Ontario aan een nieuwe traditie, gebaseerd op eeuwenoude Aziatische gebruiken. Het Dragon Boat Festival is een van de vrolijkste en fleurigste zomerevenementen van Barrie. Het festival vond afgelopen zaterdag voor de zesde keer plaats in het Heritage Park. De boten raceten natuurlijk op het water van de Kempenfelt Bay. De opbrengst van het evenement ging ook dit jaar naar het Goede Doel. Het kleurrijke sportieve spektakel leverde dit jaar een bedrag van $750.000 (442.447 euro) op.
Drakenboten zijn eigenlijk de grootste kano’s ter wereld. Speciaal voor deze wedstrijd worden de boten versierd in traditionele Chinese kleuren en voorzien van een drakenkop. In elke boot zitten twintig roeiers en een stuurman of –vrouw. Op een grote trom geeft iemand voorin de boot het ritme voor de roeiers aan. De peddels zijn veel korter dan die normaal in een kano worden gebruikt. Daardoor kan er in een hoger tempo worden geroeid.

De boten raceten op het water van de Kempenfelt Bay.

De race vindt plaat over een afstand van 400 meter. Er deden dit jaar 56 teams mee. De boten leggen de afstand af in ongeveer drie minuten. Er nemen steeds drie teams het tegen elkaar op. De winnaar daarvan gaat naar de volgende ronde. Afgelopen zaterdag deden sommige het vaak veel sneller dan drie minuten.
De drakenbootraces zijn ontstaan uit het ‘Waking the Dragon’ ritueel dat in heel wat Aziatische culturen wordt gevierd. Door het kabaal van de race ontwaakt de draak uit zijn winterslaap. De bevolking moest de draak gunstig stemmen om ongeluk te voorkomen en om voldoende regen te krijgen voor de gewassen op het veld. Ik hoop dat dit gelukt is in Barrie en dat het voldoende blijft regenen voor een goede oogst.

Geen opmerkingen: