zaterdag 30 augustus 2008

Fietsdiefstal neemt weer toe

Delft – Na de daling van het misdrijf fietsdiefstal de afgelopen jaren, constateert Politie Haaglanden nu weer een stijging van dit misdrijf. In het eerste halfjaar van 2008 werden ruim 1000 fietsen gestolen. Vorig jaar waren dat er in het eerste halfjaar nog 600. Door de aandacht die het misdrijf fietsdiefstal kreeg, daalde het aantal diefstallen in Delft aanvankelijk. Van 6605 in 2006 naar 6011 in 2007. Dat is een daling van negen procent. Als je het vergelijkt met 2004 is er zelfs sprake van een daling van veertig procent. In dat jaar deden maar liefst 10.003 mensen aangifte van diefstal van hun fiets. Nu meldt de politie weer een stijging van het aantal gestolen fietsen.

 Wethouder Anne Koning verricht de openingshandeling van de preventieactie.

Er moet dus werk worden gemaakt van fietsdiefstal. Dat maakte wethouder Anne Koning van Delft gisteren op de Markt bij de start van het rondreizend fietsendiefstalevenement van het Ministerie van Binnenlandse Zaken duidelijk. Het evenement streek neer op de Markt om ook de inwoners van de studentenstad duidelijk te maken dat je als fietser zelf heel makkelijk concrete maatregelen kunt nemen om fietsendiefstal te voorkomen. Het evenement maakt onderdeel uit van de landelijke publiekscampagne ‘Aanpak fietsdiefstal’ die is gericht op het terugdringen van fietsdiefstal in Nederland.

De Markt stond vol met teruggevonden fietsen.

Eigenlijk weten we het allemaal wel wat je moet doen. Zet je fiets goed op slot. Noteer frame- of chipnummer. Doe altijd aangifte bij diefstal en koop nooit een gestolen fiets. Dat zijn de maatregelen waarmee we zelf fietsendiefstal kunnen aanpakken. De campagneslogan die centraal staat bij het rondreizend evenement is “Hoeveel teruggevonden fietsen zijn er nodig om jou aangifte te laten doen?”. Dat werd heel duidelijk in beeld gebracht, want de Markt stond vol met teruggevonden fietsen. Gemeente Delft, Politie Haaglanden, ANWB en Fietsersbond gaven voorlichting over o. a. (online) aangifte doen na fietsdiefstal, hoe je via het fietsdiefstalregister kan voorkomen dat je een gestolen fiets koopt en het zogenaamde fietsregistratiekaartje. Ze vertelden ook waar bewaakte stallingen zijn en dat je bij Biesieklette gratis je fiets kunt laten graveren.
Een preventieproject zoals gisteren op de Markt van start ging, zal zeker een bijdrage leveren aan het opnieuw terugdringen van fietsendiefstal.

Geen opmerkingen: