maandag 14 mei 2007

Zondag in Brighton


St. Leonard’s – Terwijl de Engelse moeders het al weer een paar weken achter de rug hebben, werden afgelopen zondag de Nederlandse moeders (op één na) in het zonnetje gezet. Samen met die bewuste (groot)moeder reed ik afgelopen zondag immers naar Brighton, de voornaamste en bekendste badplaats van het land. Wij waren overigens niet de enige bezoekers. Ook Gordon Brown was in de stad. De toekomstige Prime Minister van Groot-Brittannië sprak in een van de zalen van het Royal Pavilion. Wij ontdekten dat toen we betogers voor het pseudo-Indisch sprookjespaleis met de uienkoepels zagen.

Corien bij een van de gebouwen van het Royal Pavillion.

Er zijn twee zaken die Engeland momenteel in de greep hebben. De eerste is Tony Blair die aankondigde om op 27 juni te vertrekken uit Downing Street 10 om plaats te maken voor Gordon Brown. Tot die overname (de Times sprak zelfs van abdication en coronation) toert de labourminister door het land om overal zijn partijgenoten toe te spreken. Zondag was Brighton aan de beurt. De andere zaak die de Britse natie in haar greep heeft, is de ontvoering in Portugal van het vierjarige Engelse meisje Madeleine McCann. De kranten en de Tv-journaals staan bol van beide zaken. In de tuinen rond de voormalige koninklijke residentie liepen dankzij Brown tientallen politiemannen en –vrouwen. Veiligheid is duidelijk een grotere zaak dan toen de prins van Wales hier nog woonde. Wij keken er even naar, maar vertrokken toen toch maar naar de beroemde pier van deze badplaats. Het is de plek waar mensen zich graag laten fotograferen. Vroeger gebeurde dat door beroepsfotografen die de foto meteen verkochten. In dit digitale tijdperk zijn ze niet meer te vinden. Nu fotografeert iedereen. We wandelden op ons gemak over de pier en raakte in gesprek met Joanne and Henry uit Arundel. Henry maakte deze foto van ons.

Op de pier.

Iedereen heeft zo’n beetje hetzelfde beeld van de flegmatieke stijve Brit. De Engelsman of –vrouw springt niet gauw uit de band. De zwijgzame Brit die zijn emoties niet toont, maar ze wel uitleeft op papier in gedichten, proza en op het toneel.

 Als je ze beter leert kennen, blijken ze niet zo verlegen en praten ze graag over hun geboorteland en de vele tradities en gewoonten.

Als je ze beter leert kennen, blijken ze niet zo verlegen en praten ze graag over hun geboorteland en de vele tradities en gewoonten. Wij ontmoeten in de tuinen van het Royal Pavilion bij een Morris Dancers Festival twee oer-Britse dames: Maureen en Jane. Beide fanatieke dansers die met veel enthousiasme over hun hobby vertelden. Ze waren met hun groep uit Arundel met een busje naar Brighton gekomen voor het festival en hadden erg veel plezier. Wij genoten ook van het plezier waarmee de dansers optraden. Flegmatiek, stijf of verlegen, wij weten wel beter.

Geen opmerkingen: