zaterdag 12 mei 2007

Terug in de tijd


Hastings – Op vrijdagmorgen rond halftien arriveerden Corien & ik in Hastings aan de zuidkust van Groot-Brittannië. We maakten de overtocht weer ouderwets met de nachtboot Stena Britannica. De Concorde van de zee, de supersnelle catamaranferry HSS Stena Discovery, waar we voorheen altijd de overtocht mee maakten, is helaas uit de vaart genomen. De voornaamste reden daarvoor was de extreme stijging van de brandstofkosten. Net zoals de Concorde te duur was om te vliegen, is de snelle catamaranferry te duur om te varen. Om de overtocht in drieëneenhalf uur te kunnen maken, voer de boot met de hoge snelheid van 75 km per uur. De HSS Stena Discovery verbruikte op die manier maar liefst 180.000 liter brandstof per dag. Dat was niet langer rendabel.

Corien leest in het restaurant op de boot nog een stukje in haar boek.

Overigens is de oude nachtboot spectaculair vergroot en verbeterd. Er is een mooi royaal restaurant, waar ze – weten we nu uit ervaring – een heel goed Engels ontbijt serveren. De overtocht ging heel voorspoedig en om zeven uur Engelse tijd reden we al van boord. We hebben met de kinderen een aantal jaren de vakantie doorgebracht in Hastings. We vonden het om die reden leuk om er weer eens een paar dagen door te brengen. Veel is hetzelfde gebleven, maar ook erg veel is veranderd.

In Hastings liggen de vissersboten gewoon op het strand.

De herinneringen aan het idyllisch vissersdorp dat Hastings ooit was, wordt levend gehouden door de nauwe straatjes en steegjes met de 16de eeuwse vakwerkhuizen. Nog steeds varen de vissers vanaf het strand uit. In het oude stadsgedeelte achter de vismarkt vonden Corien & ik ook vrijdag weer het Hastings van weleer terug.

Geen opmerkingen: