zaterdag 26 mei 2007


All creatures great and small


Delft – De zomertijd is niet de boeiendste tijd op de Tv. We zitten niet voor de buis, maar in de tuin en genieten van het weer. En als we niet in de tuin zitten, dan zijn we op het strand, we zijn aan het fietsen of op vakantie. In de zomer kijken we geen tv. Toch doet de NCRV mij deze zomer een geweldig plezier door vanaf a.s. maandag 28 mei t/m 9 juli de populaire Britse serie 'All creatures great and small' opnieuw uit te zenden. Het tijdstip 17.20 uur is wel wat ongelukkig. We zullen het dus moeten opnemen en later bekijken. De NCRV zond de complete serie eerder uit van 1979 tot 1980. En met succes want er keken gemiddeld 2,5 miljoen mensen. Corien & ik hoorden daar ook bij. De serie speelt eind jaren dertig in Yorkshire. Dat graafschap had ik kort voor de start van de serie bezocht. Het stond in Engeland al bekend als James Herriot Country.

 De net afgestudeerde dierenarts James Herriot is de eerste grote rol van Christopher Timothy.

In deze serie staan de belevenissen van de net afgestudeerde dierenarts James Herriot centraal. Groen als gras begint hij aan zijn eerste baan in een praktijk in het pittoreske dorpje Darrowby op het platteland van Yorkshire in het noorden van Engeland. De serie heette in Nederland simpelweg 'James Herriot'. Ze was gebaseerd op de belevenissen van een echte dierenarts, James Alfred (‘Alf’) Wight, die er een serie boeken overschreef. Als was de vijftig al gepasseerd toen hij zijn herinneringen opschreef. Hij publiceerde ze tussen 1970 en 1979 in acht boeken. De verhalen beginnen in de jaren dertig, een tijd waarin de diergeneeskunde een snelle ontwikkeling meemaakte, onder meer door de komst van de antibiotica.

 De oudere dierenarts Siegfried Farnon, een rol van Robert Hardy, is de baas van James.

”Alles is echt gebeurd”, zei schrijver Wight ooit in een interview in een Engelse krant. “Ik heb niet overdreven. Eerder hier en daar wat minder hard gemaakt.” Ooit bezochten Corien & ik Thirsk, de plaats die in de serie Darrowby heet en waar Alf Wight 49 jaar woonde en werkte. Het is een klein stadje even ten noordwesten van York. Het heeft een paardenrenbaan, een middeleeuws marktplein en een fraaie kerk uit de vijftiende eeuw. Zonder meer de moeite van een bezoek waard, maar de grote attractie is nu natuurlijk ‘The world of James Herriot’, gevestigd in het huis waar Alf Wight heeft gewoond en gewerkt.

Geen opmerkingen: