zondag 6 mei 2007

Tankdag op bevrijdingsdag

Delft – Bevrijdingsdag 2007 vierden Corien & ik met Benthe, Sietske en Karsten tijdens de Tankdag in het Legermuseum. De Tankdag is niet alleen leuk voor liefhebbers van spektakel. Het is juist ook voor kinderen georganiseerd. De imposante gevaartes, de shows met de miniatuurtanks en de creatieve workshops zijn aan kinderen zeer besteed.

Samen zitten de zussen voor in een jeep.

We begonnen ons bezoek met de AMX-tank die permanent bij het Legermuseum staat opgesteld. Omdat die helemaal kindvriendelijk is, kan er naar hartelust geklauterd en gespeeld worden op en in deze tank. Dat deden de beide zussen dan ook met overtuiging.
Op het buitenterrein van het Legermuseum stond speciaal voor de Tankdag een Bren Carrier van de Rekwisieten Commissie van de Koninklijke Landmacht. Dit landmachtvoertuig was ook toegankelijk voor het publiek. De drie kleinkinderen hebben niet alleen een blik naar binnen geworpen. Ze klommen er in en er op.

Ook Karsten wil wel even aan het stuur zitten. Omdat hij zijn jasje is vergeten, draagt hij een jasje van een zus.

Het terrein van het legermuseum is te klein om de grote tanks te laten rijden. Maar we kregen toch een goed beeld van hoe een tank zich voortbeweegt, want er was een spectaculaire show met miniatuurtanks. De op klein formaat waarheidsgetrouw nagebouwde tanks reden door ruig woestijnlandschap op de binnenplaats van het museum.

Sietske in een tank.

Natuurlijk mochten de kinderen ook hun vaardigheden testen met een van de miniatuurtanks of voertuigen.
Er stond ook een luchtdoelgeschut PRTL opgesteld. Met een echte tankhelm op namen Benthe en Sietske plaats in de bestuurdersstoel. Een oud-tankinstructeur die zelf op dit soort voertuigen heeft gereden, vertelde er van alles over.

Benthe als poes gesminkt aan het stuur van een tank.

In het kader van Bevrijdingsdag mochten bezoekers van het museum deelnemen aan een gezinsrondleiding over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. Daarvoor waren onze kleinkinderen nog iets te klein. Maar Benthe ging wel naar de creatieve workshop. Zij knutselde aan de hand van een bouwplaat van een jeep in elkaar. Om de dag compleet te maken, liet Benthe zich ook nog schminken. Niet in camouflagekleuren zoals de jongetjes deden. Benthe prefereerde een poes.

Geen opmerkingen: