maandag 28 mei 2007

Artimond is buitengewoon


Helmond – Helmonders staan bekend als echte snuivers. Cultuursnuivers wel te verstaan. Duizenden jonge en oude inwoners van deze Brabantse stad trekken tijdens het jaarlijkse kunstfestival Artimond de stad in voor een gezellig middagje cultuur snuiven. Het kunstfestival biedt ook tijdens dit Pinksterweekend weer volop gelegenheid in het centrum van de stad kennis te maken met beeldende kunst, straattheater, literatuur, architectuur, muziek, film, dans, cabaret en nog veel meer.

Zandkastelen op topniveau.

Ook Bob & Saskia trokken gistermiddag samen met Benthe, Sietske, Karsten en logeetje Lisanne te stad in om te ontdekken dat de kunst weer echt op straat lag. Ze zagen op die zonnig pinkstermiddag dat het vierkant Kasteeltuin, Boscotondoplein, West-Ende en Havenplen ook dit jaar weer was omgetoverd tot een prachtig decor voor de kunstmarkt. Het aantal kramen was weer overweldigd. Ook het straattheaterfestival was dit jaar weer van topniveau.

Opa we hebben hier ook zandkastelen.

Benthe, Sietske en Karsten waren direct erg enthousiast over de zandkastelen. Ze hadden de kunstige zandsculpturen nog niet zo lang geleden samen met oma & opa op het Scheveningse strand ook al bewonderd. Het was dan ook een feest van herkenning. Toen Benthe op straat de telefoon zag, riep ze dan ook direct: “Even opa & oma bellen om over de zandkastelen te vertellen”. De andere twee meisjes vonden dat direct een goed plan.
Het thema van de Artimond is dit jaar ‘Buitengewoon’. Dat is niet alleen om dat het meeste van het programma zich buiten afspeelt, maar ook omdat het programma buitengewoon leuk is. De man die hier bij het zandkasteel druk bezig is, vertelde Saskia dat zijn groep door het hele land meedoet aan wedstrijden. Overal maken ze zandsculpturen. Ook op het strand van Scheveningen waren ze present geweest. Nee niet met Nijntje, dat was een andere groep.

Een kind kan de was doen.

Op hun route door de stad zagen de cultuursnuivers dat van Boscotondo naar de brug bij het Havenplein een waslijn hing. De kunstenaar was juist bezig de was wat hoger te hangen want het mocht eigenlijk niet nat worden. De drie meisjes noemden op wat ze allemaal zagen hangen. Dat was veel. Ze zagen ondergoed zoals shorts, string, bh's, jarretelles en dergelijke, knuffels, jurken, broeken, slabbetjes, schorten, sokken, wanten en kousen. Er hing zelfs een revolver bij zagen de kinderen. “Het is allemaal van schuimrubber”, stelde Saskia de meisjes daarover gerust. De eindconclusie van de pinkstermiddag was unaniem:Artimond is buitengewoon.

Geen opmerkingen: