woensdag 28 juni 2006

Op stap met Simenon


Luik – Dinsdag bezochten Corien & ik Luik. De hoofdstad van de provincie Luik is tevens de geboorteplaats van de schrijver Georges Simenon. Hier bracht hij zijn kinderjaren en jeugd door. Ik heb alle boeken van de Belgische schrijver gelezen en sommige daarvan zelfs meerdere malen. Het bekendst zijn natuurlijk de boeken waarin commissaris Maigret de hoofdrol heeft.

De route is aangekeven met koperen plakkaten.

Ondanks het feit dat veel van de boeken zijn gesitueerd in Parijs, zijn veel van zijn figuren gebaseerd op Luikse karakters. Ook de landschappen en de sfeer zijn vaak geïnspireerd op zijn geboorteplaats. De gemeente heeft een wandeling gemaakt langs de plaatsen die grote invloed hadden op de romanschrijver. We liepen de route aan de hand van de plaquettes en een interessant gidsje. We zagen het huis waar Georges Simenon op vrijdag 13 februari 1903 werd geboren. Het blijkt een appartementengebouw te zijn. De familie Simenon woonde op de tweede verdieping. Overigens staat in de officiële documenten 12 februari als geboortedatum. Die datum liet zijn moeder optekenen omdat zij in vrijdag de dertiende een slecht voorteken zag.

Vlak bij het geboortehuis van Georges Simenon staat dit bankje met zijn standbeeld.

Op de begane grond is nu een kapperszaak (Salon de Coiffure) met de fraaie naam ‘Georges y est nè’. De zaak is gespecialiseerd in Afro kapsels. Twee dagen na zijn geboorte werd Simenon gedoopt in de kerk Saint-Denis. Hij kwam ook als kind vaak in deze kerk waar zijn oom koster was. Hij zei daar zelf ooit eens over: “Wij gingen naar de mis van Saint-Denis omdat de mis van halfelf de ‘chique’ mis was.” Wij bezochten de kerk ook. Er is juist een dienst in een van de kapellen als wij binnen komen. De kerk is onlangs gerestaureerd en heeft weer de oorspronkelijke rococo-aankleding. Ik kan me wel voorstellen waarom de kleine Georges het er chique vond.

Geen opmerkingen: