zondag 25 juni 2006

Afscheid van de Bevrijdingskerk


Leiden – Vandaag, 25 juni, is een eind gekomen aan het gebruik van de Bevrijdingskerk in Leiden (Zuid-West). De kerk is in 1960 gebouwd en in januari 1961 geopend. Wij (Frans, Martien en Nellie) woonden toen in de Bakkersteeg en kerkten in de Zuiderkerk. Toen we in 1967 terug kwamen in Leiden gingen we in het Jac.Urlusplantsoen wonen en kerken in de Bevrijdingskerk. De familie van Nella woonde in de Corn.Schuytlaan en kerkten in de lagere school aan de Telderskade, waar oom Martien toen pianist bij de diensten was.

De Bevrijdingskerk.

Nella & ik groeiden op in de wijk Zuid-West en volgden in de kerk zang, deden belijdenis, kerkenwerk in kerkenraad (samen met oom Jan in de raad), oppasdienst en samen een club. Ja, we zijn er zelfs getrouwd! In 1979 werd er een jongerenkoor opgericht o.l.v. Hans Karstens. Het waren gezellige vrijdagavonden en we zongen veelvuldig in eigen diensten, maar ook elders in de regio. Dat het een prima koor met sfeer was, bewijst misschien wel dat er vier huwelijken gesloten zijn tussen koorleden. Ze zijn ook nog alle vier bij elkaar! Na het vijfjarig jubileum van het koor, viel het uit elkaar door verhuizingen, e.d.
Op zaterdag werd er geoefend door het voormalige jeugdkoor. De repetitiedag werd afgesloten met een gezellige barbecue.

Er was bovendien geen aanwas meer. Vandaag stond het voormalig jongerenkoor na de start van 27 jaar geleden, weer bij het orgel. Het klonk als een klok! De hoge noten werden toch weer moeiteloos gezongen. Tenminste, niet voor de tenoren, zij waren nu beter in de baspartij. De gemeente uit de Bevrijdingskerk gaat het kerkgebouw van de RK-parochie aan de Vijf Meilaan delen. Na de dienst gingen de kerkgangers er in optocht naar toe en werden daar gastvrij ontvangen door de parochianen. De Bevrijdingskerk blijft in gebruik als kerk, door de Chr. Geref.gemeente van de Steenschuur(de Opstandingskerk).

Een bijdrage van Martien

Geen opmerkingen: