woensdag 27 februari 2008

Goed nieuws


Helmond – Een oud-collega van Corien kwam onlangs bij toeval in het bezit van een album uit de reeks “Ach Lieve Tijd” dat handelt over acht eeuwen Helmond en de Helmonders. Hij deed het met plezier aan haar cadeau. Hert eerste wat Corien deed, was kijken over er verwijzingen naar haar ouderlijk huis of familie in het boekwerk staan. Op een van de eerste pagina’s vond ze al wat. Ze las dat tot in de jaren zestig van de vorig eeuw de Brabantse stad vele sloppen en stegen kende. Het Ketsegangske is een van de weinige steegjes die Helmond nu nog heeft. Bij de beschrijving van dit steegje stond een schilderij dat volgens de tekst is vervaardigd door Karel Links, een verre neef van Corien.

Links zie je de bekende pandjes van Laukens, die eind vorige eeuw werden afgebroken en op de achtergrond het torentje van de kapel van het Liefdesgesticht.

De schilder vervaardigde het werk rond 1940. Links zie je de bekende pandjes van Laukens, die eind vorige eeuw werden afgebroken en op de achtergrond het torentje van de kapel van het Liefdesgesticht. Anno 2008 is Helmond aanzienlijk groter geworden en de binnenstad is drastisch van aanzien veranderd en ik denk dat er nog veel meer zal veranderen. Zo gaat dat. Het Helmond van vandaag lijkt niet meer op het Helmond van gisteren. Maar het Ketsegangske is er nog steeds. En dat is goed nieuws. Want ook de huidige bewoners van Helmond willen graag dat het Helmond van de toekomst - al is het maar een heel klein beetje - lijkt op het Helmond van vandaag.

1 opmerking:

maria Links zei

Karel Links is mijn Vader
groet,
Maria Links