dinsdag 19 februari 2008

1977


Helmond – Onlangs brachten Els & Ad een paar dozen met dia’s naar Nellie & Pieter Jan. Opnamen gemaakt met het toestel van mijn schoonvader. Nellie stuurde mij enkele door Pieter Jan gescande opnamen. Het jaar is denk ik 1977. Saskia is ruim twee, Sander is ruim vier en Marko is hier zes jaar oud. De leeftijd van mijn schoonvader is 63. 1977 is het jaar dat mijn moeder overleed. Ze werd 55 jaar, net zo oud als de Amerikaanse jazzpianist Erroll Garner die dat jaar eerder was overleden.

Saskia, Sander, Marko en opa Jo.

Het jaar kende veel feiten die we ons nog steeds herinneren. Zuid-Molukkers gijzelden in mei een basisschool in het Drentse Bovensmilde en een trein bij De Punt. Een treinkaping die eindigde in geweld. Het was ook het jaar dat het kabinet van Joop den Uyl viel en er na vele maanden een CDA-VVD kabinet werd geformeerd met Van Agt als premier. Dit zijn feiten die we allemaal nog wel weten, maar was er dan niet meer opmerkelijks uit dat jaar om te onthouden? Twee Amerikaanse zangers overleden. Elvis Presley in augustus. Hij werd 42 en Bing Crosby in oktober. Hij werd 74. Herinner je de rommelmarkt op het Amsterdamse Waterlooplein nog? Die verdween dat jaar omdat er een nieuw stadhuis kwam; de Stopera. Het gaf een hoop gedoe. In 1977 werd Jimmy Carter beëdigd als 39ste president van de Verenigde Staten en zag profvoetbalclub SC Heerenveen het levenslicht.

Saskia, Sander en Marko inde achtertuin bij opa Jo.

Het was ook het jaar dat opa Jo in de achtertuin van zijn huis zijn kleinkinderen een demonstratie gaf met een waterpompje dat hij had vervaardigd met behulp van een oude wasmachinemotor. Achter hem zie je zijn werkplaats met de houtdraaibank. 1977 was ook het jaar van de film Soldaat van Oranje en Al Stewart zong dat het the year of the cat was. En het was natuurlijk ook het geboortejaar van Guido en Paul.

Geen opmerkingen: