donderdag 14 februari 2008

Is rond toch gezond?


Delft – We ontzeggen ons allerlei lekkers en doen er van alles aan om niet te dik te worden. Ik begin nu aan de juistheid daarvan te twijfelen, want ik ontdek in artikelen in het vakblad voor demografen Demos en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat iets te dik juist goed is. Dat geldt althans voor mannen van 55-plus. Voor die mannen is mager zijn juist een risico. Ik lees dat zo’n man met een body mass index (bmi) onder de 23 een levensverwachting heeft die 1,5 jaar korter is dan een leeftijdgenoot met overgewicht. Bmi is het gewicht in kilo’s, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij mijn driemaandelijkse controle komt het getal steeds weer ter sprake. Iemand met een lengte van 1,80 meter en een gewicht van 75 kilo heeft een bmi van 23,1. Een bmi van 23 tot 25 is normaal. Voor iemand van 1,80 meter is dat dus een gewicht van 74 tot 81 kilo. Nu blijkt uit het artikel dat mannen ouder dan 55 jaar met overgewicht, (een bmi tussen 25 en 30) de hoogste levensverwachting hebben.

Het stel heeft elkaar in de hamburgerrestaurant leren kennen en besloten daar ook maar te trouwne. Rond en gezond.

De demografe Mieke Reuser en de epidemioloog Luc Bonneux zeggen in de artikelen dat het beeld dat mager gezond is moet worden bijgesteld.
Er was een tijd dat dik ongezond was. Te dikke mensen kregen vaak dodelijke kwalen zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Maar die zijn tegenwoordig goed te behandelen en in veel gevallen te voorkomen. Dikkerds hebben nog wel een grotere kans op hart- en vaatziekten, maar ze gaan er niet meer aan dood. Het komt er op neer dat iets te dikke mannen gemiddeld langer leven dan hun magere leeftijdsgenoten omdat ze beter bestand zijn tegen andere levensbedreigende zaken. Ze lopen niet zo gauw een infectie op en hebben meer reserve om een ziekte te overwinnen. Overigens beweren de wetenschapper niet dat dikkerds gezonder zijn. Ze hebben alleen naar de sterftecijfers gekeken.

Geen opmerkingen: