zaterdag 23 februari 2008

Inkijkoperatie bij Special Forces


Delft – Afgelopen zondag brachten we een bezoekje aan de tentoonstelling in het Legermuseum over de Special Forces. Dat zijn de leden van het Korps Commandotroepen (KCT) waarover we bijna dagelijks in de krant lezen. Ze voeren missies op leven en dood uit in Zuid–Afghanistan, maar waren ook lang daarvoor al actief in de Tweede Wereldoorlog, het Korea-conflict en de strijd op de Balkan. De tentoonstelling geeft mede dankzij de indrukwekkende platen van fotograaf Peter Blok een goed beeld van deze speciale troepen. Hij trok een aantal jaren met de commando’s op. Veel weten we niet van deze ‘supersoldaten’. Zelf hun aantal is geheim.

De mannen van het Korps Commandotroepen (KCT) in Afghanistan dragen baarden.

Ik leer op de tentoonstelling dat het KCT is opgericht op 22 maart 1942. Zij boekten hun eerste successen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Birma, rond de luchtlandingen bij Veghel, St.-Oedenrode en Son en tijdens de bevrijding van Walcheren. Sinds het einde van de dienstplicht heeft het KCT zich ontwikkeld tot een special forces-eenheid die internationaal in hoog aanzien staat. Vergelijkbaar met de beroemde Britse Special Air Service (SAS).

 Afgelopen zondag brachten we een bezoekje aan de tentoonstelling in het Legermuseum over de leden van het Korps Commandotroepen (KCT).

Een van de kenmerken van de commando is zijn ingetogenheid. Ze scheppen tegenover de buitenwereld niet op over hun werk. Ze zijn niet bezig met hun status. Een paar jaar geleden ontstond er commotie rond de beroemde groene baret. Gewone militairen van de landmacht kreeg een baret met bijna dezelfde kleur. Het waren toen vooral ex-commando’s die zich druk maakten. Niet alleen scheppen de operationele commando’s niet op ook de vuile was blijft binnen. Democratische controle lijkt daardoor moeilijk. Ik vond het niettemin interessant op de tentoonstelling een kijkje te krijgen achter de schermen van dit stukje Nederlandse militaire geschiedenis. Hoewel er nog steeds veel zaken niet openbaar zijn.

Geen opmerkingen: