woensdag 13 februari 2008

Weinig Nederlandse eurobiljetten


Delft – In de kranten verscheen deze week het bericht dat nog nooit zoveel eurobankbiljetten van buitenlandse makelij in Nederlandse portemonnees zaten. Slechts een op de vier biljetten is nog in Nederland gedrukt. Dat controleerden we meteen. Corien viste de biljetten van twintig euro op uit haar portemonnee en ontdekten dat haar geld uit Spanje, Portugal, Italië, België, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk kwam. Niet één biljet kwam uit ons land. Een laagterecord! Volgens de mensen van eurobilltracker kwam vorig jaar nog veertig procent van de eurobriefjes uit Nederland. Kort na de introductie in januari 2002 was 95 procent van Nederlandse makelij.

 Corien viste de biljetten van twintig euro op uit haar portemonnee en ontdekten dat haar geld uit Spanje, Portugal, Italië, België, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk kwam.

Aan de letter voor het serienummer op het biljet kun je zelf controleren uit welk land jouw eurobriefjes komen. Zo staat een P voor Nederland, Z voor België, V voor Spanje, S voor Italië, een X voor Duitsland en een U voor Frankrijk. Het grote aantal biljetten van buitenlandse makelij in Nederlandse portemonnees heeft overigens niets te maken met de reislustigheid van de Nederlanders.
De nationale banken spreken onderling af wie welke biljetten drukt. Het aantal biljetten varieert daarom voortdurend. Dit jaar laat Nederland biljetten van 20 en 50 euro bijdrukken. Vorige jaar kwamen de biljetten van 10 en 100 euro uit ons land. Volgens De Nederlandse Bank bestellen Europese banken bij tijdelijk geldtekort vaak geld in het buitenland. Op die manier kunnen plotseling veel Nederlandse biljetten in een bepaald Europees land in omloop zijn.

Geen opmerkingen: