zaterdag 2 februari 2008

Overgewicht is een killer


Tv-kok Jamie Oliver.Delft – Dat een gezonde maaltijd belangrijk is, weten we allemaal. We letten allemaal op ons gewicht en onze gezondheid. Overgewicht is een killer. Van alle sterfgevallen ter wereld is een op drie te wijten aan overgewicht en roken. Er zijn wereldwijd meer te zware mensen dan mensen met honger. Tijd om de zaak eens goed aan te pakken, dacht de Britse minister van onderwijs Ed Balls. Hij vindt dat scholieren in het Verenigd Koninkrijk moeten leren ten minste acht gezonde maaltijden te bereiden. Hij wil daarmee het om zich heen grijpende ziekelijke overgewicht tot staan brengen.

 Moeders nemen de bestelling op. Hamburgers en andere vette happen voor hun lieve dikkerdjes die zijn blootgesteld aan het  gezonde 'Jamie-dieet'.

De aandacht voor het schoolvoedsel werd twee jaar geleden opgang gebracht door tv-kok Jamie Oliver. Hij kwam in actie voor betere schoolkost. In plaats van patat met vette vissticks zette hij de kinderen zalm met spinazie voor. Dat stuitte op verzet van vooral leerlingen en sommige ouders, die hun lieve dikkerdjes via het schoolhek aan het 'Jamie-dieet' probeerden te onttrekken. Dat zal nu niet meer lukken, want kooklessen worden op de scholen verplicht voor alle leerlingen tussen de 11 en 14 jaar. Elke middelbare school zal minimaal één uur per week kookles moeten gaan geven. Kinderen uit arme gezinnen krijgen subsidie om ingrediënten voor de gezonde maaltijd te kopen. Net zoals in ons land de kinderen boekengeld krijgen. Er zullen wel nog heel wat kookleraren moeten worden opgeleid, anders ben ik bang dat tijdens de kooklessen alleen maar wordt geleerd hoe je een pizza moet beleggen.

Geen opmerkingen: