woensdag 6 februari 2008

Pannenkoekendag


Delft – Gisteren was het in Groot-Brittannië Shrove Tuesday. Dat is de dag na Collop Monday en de dag voor Ash Wednesday en de beste vertaling vind ik Pannenkoekendag. De Britten doen niet aan erg enthousiast aan carnaval, maar ook voor hen ging op Aswoensdag vroeger de veertigdagentijd in. De oorsprong van het Britse pannenkoekenfestijn heeft daarmee te maken en is van praktische aard. Tijdens de vastenperiode moesten gelovigen afzien van 'luxe'. Daaronder valt ook suiker, eieren en melk.

De vrouwenrace ziet er  fanatiek uit.

Omdat de meeste huishoudens die producten nog wel in huis hadden, moesten ze worden opgemaakt voor de vastenperiode inging. De beste oplossing daarvoor was pannenkoeken bakken. Bovendien is met z’n allen pannenkoeken eten ook nog heel gezellig. In heel wat Engelse dorpen en stadjes ontstond zo ook de pannenkoekenrace. Vrouwen (en tegenwoordig ook mannen) nemen het tegen elkaar op. Ze leggen hardlopend een parkoers af terwijl ze in een koekenpan een pannenkoek vervoeren. Het is de bedoeling dat ze die pannenkoek ook nog meerdere malen in de lucht wordt geworpen en omgedraaid. Natuurlijk wordt er tijdens de race volop geld opgehaald voor een goed doel.

In Londen was het een stuk feestelijker tijdens de race.

Maar ook in Engeland is het vasten uit de mode geraakt en weet men niet meer waarom die pannenkoekendag ooit is ontstaan. Volgens een recent onderzoek van een meelproducent is de traditie op de dag voor Aswoensdag is kennelijk op zijn retour en eet nog maar 27 procent van de Britten op deze dinsdag thuis pannenkoeken. Steeds meer gezinnen gaan op deze dag daar een pannenkoekenrestaurant om daar te eten. Die zitten dan ook allemaal vol.

Geen opmerkingen: