dinsdag 12 februari 2008

Honingboom altijd groen


Delft – Het belangrijkste kenmerk van een honingboom is de bloei. Als de boom op een warme plaats staat bloeit hij vanaf zijn tiende jaar in augustus en september met roomgele bloemen: 30 centimeter lange pluimen. Omdat ze veel nectar bevatten, zijn ze heel populair bij bijen. De boom draagt ook vrucht. Dat zijn bijna acht centimeter lange peulen met ingesnoerde zaden. Daarom wordt de boom ook wel snoerboom genoemd. Op het Bastiaansplein zijn sinds kort drie honingbomen geplaatst in zogenaamde boomeilanden.

Het boomeiland is voorzien van zitbankjes.

De eilanden werden verhoogd aangelegd, omdat het Bastiaansplein op het dak van de parkeergarage ligt. In de eilanden komen later ook nog struiken en planten. Het plein ziet er nu al een stuk groener uit. Dat komt omdat in de nog kale bomen 120 groene gedichten gehangen.
Oorspronkelijk is de honingboom afkomstig uit China, Korea en Japan. In het laatste land gebruikt als tempelboom en heilige boom op begraafplaatsen. In 1747, nadat Franse jezuïeten missionarissen zaden naar de Botanische Tuin in Parijs stuurden, begon de boom aan zijn opmars in Europa. In ons land is de boom heel geliefd in brede straten en parken en groeit het beste in de volle zon op een warme plaats.

Geen opmerkingen: