dinsdag 23 oktober 2007

Poulseur is winterklaar


Poulseur – We hebben het afgelopen jaar volop genoten van onze mooie vakantiewoning in Poulseur en van de omringende natuur daar. Die omringende natuur is niet alleen prachtig, er moet ook het nodige onderhoud aan gepleegd worden. Af en toe wordt er dan ook hard gewerkt om het zo gerieflijk en prachtig te houden. Wij noemen dat enigszins eufemistisch ‘onderhoudsweekenden’. Elk weekend krijgt van ons een basisthema. Op zo’n weekend is het natuurlijk wel de bedoeling dat naast het nodige werk ook nog heerlijk kan worden gerelaxt. Ons motto is namelijk altijd: er moet ook genoten worden!

 Hovenier Henk-Jan en Adrie zijn snoeihard bezig.

Het afgelopen weekend was het weer zover. Adrie & Monique en Els & ik vertrokken weer voor een onderhoudsweekend naar le Moulin. Het thema van dit weekend was: de tuin winterklaar maken. Dat is noodzakelijk, om in het volgend voorjaar en zomer weer van een prachtige tuin te kunnen genieten. We hadden dit weekend bovendien vakkundige hulp: hovenier Henk-Jan, zijn vrouw Inge en hun dochtertje Fenne. Het zijn goede kennissen van Adrie & Monique en bovendien is Henk-Jan een gespecialiseerd hovenier. Zij wilden ons graag helpen de uitdagingen, die het winterklaar van de tuin maken met zich meebracht, het hoofd te bieden. Ze hielpen ons dit weekend in Poulseur niet alleen met goede raad, maar staken volop de handen uit de mouwen.

 Fenne en Inge vullen de kruiwagen van Monique met Belgische appels.

Omdat het de eerste keer is voor ons dat we de tuin winterklaar maakten, moest er zelfs iets meer gebeuren, vonden wij. Wij hebben twee prachtige grote bomen in de tuin. Een enorme notenboom en een plaatje van een treurwilg. Beide waren hoognodig aan een goede snoeibeurt toe. Op die manier kreeg ook de rododendron, net als het gras, weer lucht onder de gekortwiekte treurwilg. Dat bleek overigens niet de enige grote snoeiklus. De enorme klimhortensia op het dak van het prieel moest er ook aan geloven. Dat was nodig voor het behoud van het dak.

 Tijd voor een broodnodige sandwich en een drankje.

Henk-Jan nam onze ongerustheid over de klimhortensia gelukkig helemaal weg. Volgens hem hebben we volgend jaar weer een pracht aan bloeiende bloemen. Het werd ondanks het harde werken een fantastisch weekend. Hard werken, goed eten, volop genieten van de zon en op tijd een drankje. Het thema van het weekend veranderde zo alsnog in: véél genieten.

 Fenne is dol op de Belgische appels.

Voor Els was het wel eens moeilijk. Zij mocht vanwege haar voet niet mee doen met het grove werk in de tuin. Maar je kent Els, ze kon het toch ook niet echt laten, om hier en daar een bescheiden handje uit te steken.

 Adrie aan het planten.

Er werd trouwens niet alleen gesnoeid en gekapt. Er werden ook nieuwe aanplanten gedaan. Op de foto zie je Adrie, veilig aan de riem, daar volop mee bezig. Er was ook nog wat te snoepen in de tuin. Onze eigen Belgische appels vonden gretig aftrek bij Fenne. Ik heb ze nog niet geproefd, maar Monique & Els verzekerden me dat ze heerlijk zijn. We sloten ons (werk)-weekend af met een verrukkelijk etentje in het plaatselijke restaurant. Henk-Jan, echtgenote Inge en dochtertje Fenne zullen ongetwijfeld nog wel een weekend terugkeren naar Le Moulin de Pouseur, maar dan zonder gereedschappen.

Een bijdrage van Ad

Geen opmerkingen: