zondag 21 oktober 2007

Mind the gap


Londen – Een spectaculair groot kunstwerk in het Tate Modern in Londen maakt slachtoffers. Een handjevol bezoekers van het museum aan de zuidoever van de Theems zijn in een vervaarlijke spleet in de vloer van de enorme Turbine Hall van het Tate gevallen. Deze 167 meter lange en negentig centimeter diepe scheur is de creatie van de Colombiaanse kunstenares Doris Salecedo. Zij drukt de kloof tussen Europa en de rest van de wereld uit. Er komen heel wat mensen op af.

Een handvol bezoekers is in de spleet geschoten.

De barst in de vloer heeft al twaalfduizend nieuwsgierigen getrokken. Nu er in de krant staat dat er mensen in zijn geduikeld zal het aantal bezoekers nog wel stijgen. Ook voor moderne kunst geldt dat aan de weg timmeren helpt. Het kunstwerk heet Shibboleth en begint als een klein haarscheurtje dat zich verwijdt en verdiept en als een slang over de vloer kruipt. Ondanks de buitelingen van de bezoekers heeft het museum geen hekken rond de spleet laten plaatsen. Een woordvoerder van het museum heeft verklaard dat niemand ernstig gewond is geraakt en dat daarom maatregelen niet nodig zijn.

Deze mevrouw vindt het niet zo gevaarlijk.

Ik heb toch een suggestie voor ze. Wellicht kunnen ze een tape lenen van de London Underground. Daar klinkt zodra er in een station van de Londense Metro een trein arriveert uit de luidsprekers op de perrons de waarschuwing “Mind the gab”.

Geen opmerkingen: