donderdag 18 oktober 2007

Den Haag vlagt Europees


Den Haag – We moeten volgens europarlementariër Toine Manders (VVD) de Europese vlag meer uithangen. In andere Europese landen hangt bij elk gemeentehuis, zelfs in de kleinste dorpjes, naast de nationale vlag ook een Europese vlag. Dat mist de VVD-er in ons land. Op het journaal zei hij: "Een vlag drukt trots uit, op een gemeente, een provincie, een land of een ander verbond. Met de Europese vlag kunnen we laten zien dat we trots zijn op de Europese verworvenheden."

Het aantal sterren in de Europese vlag heeft niets te maken met het aantal lidstaten. Het zijn er twaalf omdat dit cijfer traditioneel een symbool is van perfectie, volledigheid en eenheid. Twaalf komt ook overeen met het aantal maanden in een jaar en het aantal uren op een klok.

Omdat ik vandaag toch in Den Haag moest zijn, heb ik meteen even gekeken hoe de vlag er voorstaat. Nu Europadag, 9 mei, op verzoek van minister president Balkenende wordt opgenomen in het vlagprotocol is het van belang dat de gemeentelijke instellingen ook een dergelijke vlag bezitten.
Manders behoeft zich over het parlementaire hart van ons land geen zorgen te maken. Ik zag bij het Haags gemeentemuseum de Europese vlag - die van Nederland niet in het Europese hervormingsverdrag moest staan - fier wapperen naast de vlag van Zuid-Holland. De leeuw van Zuid-Holland naast de twaalf sterren van Europa. Komt het misschien toch nog goed met ons Europese gevoel.

Geen opmerkingen: