maandag 29 oktober 2007

Benthe’s team haalt tweede prijs


Helmond – Afgelopen vrijdagmiddag bezochten wij een schoolvoetbaltoernooi in Helmond. We deden dat omdat Benthe in een van de twee teams van RK Basisschool Sint Trudo speelde. Er deden in totaal 15 teams van diverse Helmondse basisscholen mee. Zij speelden in twee poules wedstrijdjes van ongeveer een kwartier. Het is erg leuk naar de kleine voetballers te kijken. Sommige hebben zelfs wel een idee van de bedoeling van het spel, maar er zijn ook spelertjes die duidelijk voor het eerst op een voetbalveld staan. Voor hen is het meedoen veel belangrijker dan het winnen. Bob heeft vlak voor het toernooi nog maar eens aan Benthe uitgelegd in welk doel de bal moest. De enige speler die duidelijk een goed beeld heeft van zijn taak en positie in het veld is de kleine doelverdediger. Ik kon in de teams verder niet het verschil zien tussen een spits en een verdediger. Waar de bal is, zijn de spelers. Overigens denken sommige vaders er duidelijk anders over. Voor hen is winnen wel erg belangrijk.

Benthe rent over het veld in de richting van de bal.

“Eerder om de bal vragen Teun”, roept een blonde man met een hoofd dat al net zo rood is als zijn overhemd naar een klein mannetje.
En even later dreunt zijn stem: “Meelopen Teun.”
Teun kijkt niet op of om en laat het geschreeuw voor wat het is.

Bij een scheidsrechterbal is het soms wat dringen.

De deelnemende teams bestaan zowel uit meisjes als uit jongens. Er mogen zes spelers van een team tegelijk in het veld. Omdat het team van Sint Trudo uit negen man bestaat, wordt er steeds gewisseld. Daarbij gaat er het niet om dat de beste in het veld staat. Het gaat er om dat iedereen evenveel speelminuten krijgt. Het team van Sint Trudo wordt door twee moeders heel democratisch gecoacht.
“Goed zo jongens”, roepen ze naar de meiden in het veld. Het team van Benthe doet het erg goed.

Benthe toont de door haar team behaalde beker.

De jongens en meisjes van Trudo 1 worden poulewinnaar en spelen de finale tegen de andere poulewinnaar. Hun nieuwe tegenstander, het team van de openbare basisschool De Lindt heeft wat meer spelertjes in het team met voetbalervaring. Dat wordt tijdens de wedstrijd al snel duidelijk. Ze lopen vrij en spelen de bal naar elkaar over. De jongens en meisjes van Sint Trudo zijn nog voornamelijk beoefenaars van het kluitjesvoetbal. Toch bieden ze nog flink tegenstand. Helaas gaat de finale verloren met 4-1. Maar Benthe is terecht ook heel blij met de tweede prijs.
“Nu ga je zeker wel vaker voetballen”, vraag ik haar als de euforie van de prijs weer wat is wegebt.
Over het antwoord hoeft ze niet lang na te denken. “Nee hoor”, zegt ze, “Voetballen is toch niet echt iets voor mij.”

Geen opmerkingen: