vrijdag 5 oktober 2007

Monument Helmondse markt verdwijnt


Helmond - De weekmarkt in Helmond is na de herindeling wellicht efficiënter geworden, maar is ook minder gezellig. Dat is de weloverwogen mening van Corien na ons laatste bezoek. Zoals gebruikelijk brengt zij, als het even mogelijk is, een bezoek aan de markt in haar geboorteplaats. Zo ook afgelopen zaterdag. Er was nog een extra reden om juist deze zaterdag even langs te gaan. Het was de laatste dag dat de 81-jarige Helmonder Piet van de Heijden achter zijn kraam met wenskaarten was te vinden. Corien wilde de marktkoopman die al sinds 1936 zijn kaarten op de Helmondse markt verkoopt nog even de hand drukken en voor het laatst kaarten van hem afnemen. Els & Ad gingen ook mee en kochten ook voor het laatst (kerst)kaarten bij dit monument van de Helmondse markt.

Corien koopt voor het laatst kaarten bij Piet van de Heijden.


“U bent zeker wel blij dat u nu eindelijk van uw welverdiende rust kunt gaan genieten”, vroeg Corien hem.
“Helemaal niet”, antwoordde de kaartenman geëmotioneerd, “het is prachtig om te zien dat mensen zich in augustus verbazen over het feit dat ik al kerstkaarten verkoop. Maar ze gaan wel met een pakketje naar huis. Het is goedkoop, zie je en dan willen ze het hebben". Zijn leeftijd is dan ook niet de reden dat hij stopt met de verkoop van de kaarten. De herindeling van de markt is de enige reden.
"Ik had een prachtige plek, maar tegenwoordig sta ik in een uithoek. Daarmee had ik nog kunnen leven als op mijn oude stek niet uitgerekend iemand met dezelfde handel was geplaatst. Zo ga je niet om met iemand die hier al 64 jaar staat", zegt hij boos en verdrietig tegelijkertijd.

Piet wordt door de wethouder in de bloementjes gezet.


Als we met hem praten, komt wethouder Seyit Yeyden van Helmond langs met een bos bloemen. Hij komt afscheid nemen van 'Rommelpiet', zoals kinderen de handelaar soms noemden. Ooit stond hij op tien markten per week en 's avonds ook nog op de kermis met speelgoed. Hij laat ook de wethouder weten hoe ontevreden hij is met zijn huidige plek en zijn ‘gedwongen’ afscheid. Het valt hem zwaar. Corien en Els krijgen bij hun aankoop elk een gratis pakketje met tien wenskaarten. “Zo ga je met goeie klanten om”, vindt Piet en schudt ons ten afscheid lang de hand.

Geen opmerkingen: