zondag 14 oktober 2007

Wauw!


’s-Hertogenbosch – Gisteren hebben we in het Noord-Brabants Museum op de tentoonstelling 'Wauw’ teruggekeken op Nederland in de jaren '70. Het is het decennium dat wij ons vooral herinneren als de jaren waarin wij een gezin stichtten. Maar het waren natuurlijk ook de jaren van de oliecrisis, demonstraties, seksuele bevrijding, Molukse gijzelingen, politieke polarisatie, groene weduwen, spijkerpakken en roze tuinbroeken, topless zonnen en Dolle Mina. Nadat we – Annefien, Monique & Adrie, Els & Ad, Nellie & Pieter Jan, Marlotte, Corien & ik – eerst op een zonnig terras in de binnenstad van de Brabantse hoofdstad de lunch hadden gebruikt, gingen we terug in de tijd.

 Monique & Adrie, Els & Ad, Nellie & Pieter Jan, Marlotte, Corien & ik gingen terug in de tijd.

Het was de tijd dat Nederland nog slechts twee tv-netten kende. De programma’s daarvan leverden de dag na de uitzending dan ook steevast volop gespreksstof op. Mies Bouwman, Berend Boudewijn en Willem Ruys werden beroemd met hun spelshows en Kees van Kooten en Wim de Bie verwenden ons met hun satire. Ook de geruchtmakende shows van Fred Hache, Barend Servet en Sjef van Oekel waren goed voor heftige gesprekken de dag na de uitzending. We zagen het gisteren opnieuw weer voorbijkomen. We zagen ook tal van uitvindingen die nu volmaakt zijn ingeburgerd, maar toen nog erg nieuw waren. Zaken zoals de stereotoren, de videorecorder, het elektrisch mes en het cassettebandje deden hun intrede.

Zo’n plankje met plantjes had iedereen in de jaren 70.

De jaren zeventig waren ook de tijd van de opkomst van de bewustzijnverruimende softdrugs zoals hasj en marihuana. Het ging toen en nu een beetje aan ons voorbij. Wij lieten ons niet bedwelmen door wierook of rode Libanon. Wij zaten gezellig tussen de schrootjeswanden met letterbakken en keken naar de tv waar we in 1973 een rooms-rood kabinet zagen aantreden. De vooruitgang leek niet meer te stuiten. De haren werden langer en de zeden losser. Alles moest immers kunnen. De laatste taboes sneuvelden. Met de pil kon je doen wat je wilde en aids bestond nog niet. Maar in 1973 ging het al fout. In het Midden-Oosten brak een nieuwe oorlog uit en de oliestaten riepen een olieboycot af tegen Nederland, wegens onze steun aan Israël. In het jaar daarna werd het ook al niet beter toen het Nederlands Elftal in de WK-finale werd verslagen door de Duitsers.

Wauw in Den Bosch.

Alles trok gisteren weer aan ons voorbij. Ik herinnerde me weer dat ik nogal moest gniffelen, toen de PvdA wel de verkiezingen won, maar zichzelf nogal knullig politiek buitenspel zette. Dries van Agt (CDA) en Hans Wiegel (VVD) gingen samen regeren.
De tentoonstelling ‘Wauw’ is het vervolg op de succesvolle expositie Knus waar we eerder ook met z’n allen heen gingen. Die ging over de jaren vijftig en trok ruim 150.000 bezoekers. Dat verwacht ik nu niet, want ondanks de talloze herkenningspunten viel de expositie ook wel wat tegen. We gingen er dan ook redelijk snel overheen. Na afloop gingen Nellie & Pieter Jan, Els & Ad en Marlotte terug naar Helmond. De overigen gingen nog even de stad in en sloten de dag af met een lekker diner in een gezellig restaurant.

Geen opmerkingen: