woensdag 17 oktober 2007

Kauwen helpt


Delft – Tijdens onze reis door Yorkshire deed Nellie achter in de auto vaak een spelletje op haar handcomputer. Ze deed het niet om de tijd te doden, maar om haar geheugen scherp te houden. Training voor de grijze cellen was het. Aanbevolen voor de vijftigplussers. Onlangs las ik in de krant dat er nog iets helpt om je geheugen te scherpen. Dat kun je ook achter in de auto doen. Sterker nog je kunt het achter het stuur van de wagen doen. Je behoeft daarvoor alleen maar een stukje kauwgom in je mond te steken. Dat helpt om je gebit gezond te houden en is tegelijk goed tegen de stress en voor het geheugen.
Hoe zit dat dan, zul je vragen. De meeste kauwgom is gezoet met een stof die tandbederf tegen gaat: xylitol. De kauwgom is op die manier suikervrije en helpt je tanden gezond te houden. Bij elke maaltijd ontstaat zuur in de mond, dat een aanval doet op het tandglazuur. Door het kauwen op kauwgom wordt extra speeksel aangemaakt. Dat is gunstig, want speeksel bevordert de afvoer van bacteriën. Het beschermt dus je tanden. Regelmatig, drie tot vijf keer per dag, tien minuten kauwen op dit soort kauwgom vermindert flink de kans op gaatjes. Wel blijven poetsen. Dat blijft volgens de tandarts nodig, want dat levert de noodzakelijke fluoride op en ook wordt door al dat gekauw geen tandplak verwijderd.

 Kauwgom helpt tegen stress. In Engeland zagen we dat heel duidelijk gedemonstreerd. Je kunt veel met kauwgom.

Tot zover mijn tandheelkundig advies. In de krant lees ik nu dat kauwgom ook een positieve invloed op het geheugen heeft. Dat zegt althans Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Deze deskundige zegt dat door te kauwen onze aandacht toeneemt.
“En als onze aandacht toeneemt, wordt automatisch ons geheugen beter. Het geheugen bevindt zich vóór in ons brein. Als we kauwen, gebruiken we precies die hersengebieden. Het is het beste om steeds dezelfde soort kauwgom te nemen. Als je bijvoorbeeld steeds kaneelsmaak neemt, helpt je dat dingen te herinneren: ideaal bij het leren van tentamens. Daarbij helpt kauwgom ook tegen stress. Wie ergens op kauwt, ervaart minder stressgevoelens en voelt zich prettiger”, aldus deze deskundige. Overigens maakt het volgens haar niet uit waar je op kauwt. Maar ik zou dan toch voor kauwgom gaan. Dat kun je onder alle omstandigheden gebruiken. Achter het stuur, op de fiets, zelfs in bed na het tandenpoetsen. Maar je moet je wel op nette manier van je kauwgom ontdoen als de smaak er af is. Anders levert dit voordeel toch nog een nadeel op.

Geen opmerkingen: