woensdag 10 oktober 2007

Fleurige olifantenparade


Rotterdam – In Rotterdam staan vijftig door kunstenaars beschilderde kunstolifanten. Corien & ik waren afgelopen zondag in de Maasstad en troffen de dikhuiden aan tussen het winkelend publiek. De kunstbeesten fleuren het straatbeeld van de Maasstad aardig op. Elke olifant is op een andere manier vormgegeven door verschillende Thaise en Nederlandse kunstenaars en zijn veelal door een bedrijf geadopteerd. De eerste dikhuid – hoe kan het ook anders – werd geadopteerd door Diergaarde Blijdorp. We troffen initiatiefnemers Marc en Mike Spits van Friends of the Asian Elephant aan bij de olifant bij het Beursplein. Ze waren bezig om het dier te vervangen.

Vader en zoon houden de kudde in orde.

“De kinderen klimmen op de kunstolifanten. Daardoor worden ze kaal en beschadigen. We vervangen de beschadigde exemplaren steeds. Het moet mooi blijven in Rotterdam”, zei Marc tegen me. Vader en zoon Spits zamelen geld in door de kunstobjecten ( nog tot 17 november) ten toon te stellen aan het grote publiek. Bedrijven en organisaties kunnen een kunstolifant, al dan niet beschilderd adopteren of laten beschilderen naar keuze. De olifanten worden later op 17 november geveild in de Rotterdamse dierentuin.

 Corien in de Koopgoot bij een olifantje.

”De olifanten hebben een hoog aaibaarheidsgehalte”, zei zoon Mike. “Het publiek dat langs de dikhuiden loopt kan de neiging niet onderdrukken om ze even aan te raken”, vervolgde hij trots. Ik vroeg hen waar het geld voor bedoeld is.
”We brengen het geld bijeen voor het eerste olifantenziekenhuis ter wereld. Dat staat in Thailand”, hoorde ik van hen.
Het idee komt van vader Marc. Hij maakte in Thailand kennis met Soraida Salwal, een vrouw die in Thailand het eerste olifantenziekenhuis ter wereld opzette. “Rond 1960 waren er nog 40.000 Aziatische olifanten in Thailand. Nu zijn het er nog maar 5.000, waarvan er 2.000 in het wild leven. Er moet nu dus echt wat gebeuren'', legde Mike uit.

 Het publiek dat langs de dikhuiden loopt kan de neiging niet onderdrukken om ze even aan te raken. Kinderen klimmen er graag op

De eerste kunstolifant van de openluchttentoonstelling is overigens al geveild. Dit gebeurde tijdens het openingsdiner van het 3-daagse ZakenFestival in het Beurs-World Trade Center in september. Rotterdamse zakenmannen en -vrouwen boden enthousiast tegen elkaar op. Het hoogste bod kwam uiteindelijk van het Beurs-WTC: 7.500 euro. Als de andere olifantjes net zo veel opbrengen, is dat goed nieuws voor de bedreigde Aziatische dikhuiden.

Meer olifanten.

Geen opmerkingen: