donderdag 25 oktober 2007

Meetrekken in Middelburg


Middelburg – Omdat iedereen tegenwoordig een camera heeft, is het steeds leuker om zomaar met elkaar een wandeling te maken en te kieken wat voor je lens komt. Iedereen met zijn eigen camera. Met kleinkinderen in buurt is dat een uitstekend recept voor een goed resultaat. Niet alles lukt, maar dat is met het werken met een digitale camera geen probleem meer.

Het resultaat van mijn meetreksessie.

Een van de moeilijkste dingen om te fotograferen blijft toch nog steeds beweging. Je moet er vaak een beetje geluk bij hebben. Maar de beloning van een goede dynamische foto is des te groter. Spiegelreflexcamera’s zijn hiervoor wel wat beter geschikt dan compactcamera’s. Dat komt vooral door grotere aantal instelmogelijkheden en de vrijwel afwezige vertraging tussen het indrukken van de sluiterknop en het daadwerkelijk maken van de foto door de camera. Met mijn cameraatje is een goede dynamische foto dan ook wel erg afhankelijk van de geluksfactor. Afgelopen zondag mocht ik de spiegelreflexcamera van Saskia & Sander even gebruiken om er eens mee te oefenen.

Dit zag Saskia gebeuren op het plein voor het stadhuis van Middelburg.FOTO:SASKIA

Sander & Corien waren zo bereidwillig om voor mijn camera op het plein voor het stadhuis van Middelburg een sprintje te trekken. De truck voor dit soort foto’s heet ‘panning’ of meetrekken. Racewagens en sporters zijn geliefde onderwerpen voor dit soort fotografie. Het is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je doet is de camera meetrekken met de beweging. Niet iedere opname geeft dan het object later scherp weer, maar omdat je snel meerdere beelden achterelkaar kunt schieten, zit er soms wel een leuke dynamische opname tussen. En dankzij de digitale camera kun je het ‘eindeloos’ proberen.

Geen opmerkingen: