zaterdag 13 oktober 2007

Straks droge voeten


Delft – Bij te hoge waterstanden in de Delftse grachten ontstaat wateroverlast voor de binnenstad. Een helaas al te bekend verschijnsel dat de laatste jaren steeds vaker bewoners en ondernemers flinke overlast bezorgde. De plannen die het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft samen hebben ontwikkeld om de risico's van nieuwe wateroverlast in het kwetsbare oostelijke deel van onze binnenstad te beperken, worden nu zichtbaar.

In de gracht van het Achterom kont een kantelstuw.

Op zes plaatsen komen volgens dit plan extra constructies – waarvan een met gemaal –die bij hoog water kunnen worden afgesloten. Bij twee andere constructies vindt een aanpassing plaats. Het is de bedoeling dat bij hoog water de toestroom van water naar de Delftse grachten wordt tegengehouden. Gelukkig hebben het Hoogheemraadschap en Delft rekening gehouden met het historische karakter van de Prinsenstad. Het mechanisme van de kantelstuwen zit daarom onder water of is geïntegreerd in het meubilair op de kade. De constructies zijn daarom bij normale toestand bijna niet zichtbaar. De gemeente ziet er ook op toe dat de constructies niet worden bevestigd aan de historische grachtenpanden of kademuur.
Ook met het gebruik van de grachten voor toerisme en recreatie is rekening gehouden. Er is geen gevaar voor rondvaartboten, waterfietsen, kano’s en terrasboten.Zo komt op het Achterom een kantelstuw. Dat maakt het mogelijk om in de binnenstad straks droge voeten te houden en tegelijk een vrije doorgang te behouden voor kano’s en waterfietsen.

Geen opmerkingen: