zaterdag 14 juli 2007

Wisseling van de wacht


Luxemburg – Corien & ik hebben de ceremoniële wisseling van de wacht op het plein bij Buckingham Palace en de Horse Guard Parade in Londen diverse keren gezien. Het gebeurt elke dag (in de winter om de andere dag) en is voor toeristen het aansprekendste voorbeeld van de tradities die in Groot-Brittannië nog steeds levend worden gehouden. In de hoofdstad van Luxemburg wordt de wacht natuurlijk ook gewisseld.

De ceremoniële wisseling van de wacht.

Dat gebeurt zonder veel poespas. Het is niet echt een toeristische trekpleister. Drie keer per jaar gebeurt het echter met meer militair vertoon. Compleet met een militaire band. Toevallig gebeurde het ook afgelopen donderdag weer op de ceremoniële manier. Dat wilden wij wel eens zien. De militairen verschijnen gewoon in hun ‘dagelijkse’ tenue. Geen kleurrijke pakken. De enige versiering is het koord en de eventuele medailles. De ceremonie duurt ook niet zo lang. De militairen komen voorafgegaan door de band aan gemarcheerd. Dat is het enige nummer dat de band speelt. Dan volgt de ceremoniële aflossing van de wacht.

De soldaten zijn het onderwerp voor heel wat foto’s van bezoekende toeristen.

Als iedereen weer op zijn plek staat, marcheert alles voorafgegaan door de band weer af. Toch kwamen er wel enige honderden toeristen op af. Wij hadden de plek van te voren even verkend en gezorgd voor een plekje op een terras direct tegenover. Als alle militairen weer weg zijn, blijven er twee soldaten over. Een staat stokstijf, de andere gaat zo nu en dan in paradepas langs het Groothertogelijke paleis. Ze zijn het onderwerp voor heel wat foto’s van de bezoekende toeristen. Wij waren daarop geen uitzondering.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi, weet je nog rond hoe laat de wisseling van wacht is in luxemburg?
Alvast bedankt

Jos

webbeheerder zei

Helaas Jos, dat weet ik niet meer.
Toch veel plezier in Luxemburg.