zondag 29 juli 2007

Grachtenconcert verdient pluim


Delft – In Delft is er in de zomer altijd wat te doen in de binnenstad. Dit weekend is er weer heel wat levende muziek te horen en te zien in de Prinsenstad. Het begon al op vrijdagavond op de Markt. Daar speelde het trio Rapalje, mannen in kilts, die een forse dosis humor in hun muziek stoppen. Ze speelden een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse melodieën op tal van instrumenten. Vooral hun originele presentatie maakte er een feestelijke avond van op de Markt. Het smartlappenfestival op zaterdag op het Oude Delft en het Heilige Geestkerkhof heb ik maar gelaten voor wat het was. Ik houd niet zo van levensliederen en andere tranentrekkers. Ik ben maar naar het Vrouw Juttenland gelopen.

 De Delftse jazzzangeres Ankie van der Pas, begeleid door haar plaatsgenoot drummer Jeroen Elfferich en de Rotterdamse gitarist Erwin Beijersbergen.

Daar zong de 45-jarige Delftse jazzzangeres Ankie van der Pas, begeleid door drummer Jeroen Elfferich en gitarist Erwin Beijersbergen. Heerlijke jazz en blues klonken over het water van de gracht. Het terras zat dan ook bomvol. Ankie is een bekende op de jazzpodia in ons land. Ze zingt al sinds haar 17de bij diverse formaties. Ze begon met soul en blues, maar richt zich nu voornamelijk op de jazz. In 1986 werd ze door de Stichting Conamus onderscheiden met de Gouden Microfoon. Sommige zullen zich wellicht ook nog herinneren als zangeres van de formatie Flairck. Ze treedt tegenwoordig voornamelijk op met de 42-jarige Rotterdamse jazzgitarist. Begonnen als basgitarist studeerde Beijersbergen op het conservatorium toch af op de gitaar.

 Heerlijke jazz en blues klonken over het water van de gracht.

Ik heb erg genoten van het concert. Erwin blijkt door zijn feilloze gevoel voor harmonie en ritme een perfecte begeleider. Drummer Jeroen Elfferich, die we kennen als slagwerkdocent op de VAK, is de gedroomde aanvulling voor de twee. Na zijn studie slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium, begon hij met een eigen band waarmee hij een aantal succesvolle cd’s heeft gemaakt. Hij treedt op tijdens bekende festivals zoals bijvoorbeeld het Antibes Jazz Festival in Juan-Les-Pins. Maar Delftenaren hoeven niet zo ver te reizen. In Delft vind je dergelijke topmuzikanten gewoon op een dekschuit in de gracht. Pluim voor de organisatoren van de grachtenconcerten. Dit was weer een juweeltje.

1 opmerking:

Van der Pas & Beijersbergen zei

Wat een verrassing om deze mooie recensie hier aan te treffen. Hartelijk dank!
Erwin en Ankie hebben nu ook hun eigen weblog: http://pasbeijersbergen.blogspot.com/