dinsdag 24 juli 2007

Brabants fotoalbum


Helmond – De inwoners van Brabant hebben een gezamenlijk fotoalbum aangelegd. Iedereen kan de 100.000 foto’s die inmiddels in het album zitten, bekijken. De foto’s worden vooral door heemkundekringen, archieven en andere collectiebeheerders in het album geplaatst. Hoewel de foto’s door iedereen kunnen worden bekeken, blijven de mensen die ze plaatsten zelf eigenaar. Zij beschrijven de foto en geven aan of hij door het publiek bekeken kan worden en eventueel zelfs besteld.

De Sint Ceciliakerk in Veldhoven.

De collectie begon eind 2004 met 4500 foto's van de provinciale Brabant-Collectie. Vrij snel daarna kwamen er foto’s van verschillende heemkundekringen bij. Het zijn vaak typische beelden over het leven van de Brabanders in steden en dorpen in vroeger tijden. De foto’s zijn soms door bekende, maar vaker nog door onbekende fotografen gemaakt.

De Zuid Willemsvaart in Helmond.

Het kost geen enkele moeite om een interessante foto te vinden. Ik vond na een enkele klik de foto van de Sint Ceciliakerk in Veldhoven en de plaat van de Zuid Willemsvaart in Helmond. Het zijn twee vrij willekeurige voorbeelden. Het feit dat iedere bezoeker van de site commentaar kan leveren, vind ik heel goed. Zo’n wikipedia-aanpak maakt de site democratisch en verhoogt de betrokkenheid. Het betekent dat het fotoalbum echt gemeenschappelijk bezit is van Brabant. Iedereen mag meepraten. Dat blijkt ook wel uit het aantal bezoekers. Gemiddeld bezoeken driehonderd mensen elke dag het album. Ik raad de Brabantse lezers van ODD aan om eens de naam van hun woonplaats in te tikken. Je zult zien dat er heel aardige foto’s van je woonplaats beschikbaar zijn.

Geen opmerkingen: