zondag 22 juli 2007

Smullen in Dinant


Poulseur – Zaterdag was het de nationale feestdag in België. In elke stad of dorp van het land is er dan iets te beleven. Wij wilden daar natuurlijk ook het een en ander van meemaken. En na enige oriëntatie op internet kozen we voor een bezoekje aan Dinant. In het stadje aan de Maas was een kermis, een rommelmarkt, een jazzconcert en nog veel meer. België is als onafhankelijke staat nog relatief jong. Het werd onafhankelijk in 1830, maar pas in 1890 besloten onze zuiderburen dat 21 juli voortaan een nationale feestdag zou zijn.

Het traditioneel geklede orkest zong ook.

Leopold 1, de eerste koning van onze zuiderburen, legde op die datum in 1831 de grondwettelijke eed af. Zijn trouw aan de grondwet was de reden voor het nationale feestje. De dag lijkt veel op onze Koninginnedag. We zagen in Dinant op het plein voor het stadhuis de burgemeester getooid met een sjerp in de nationale kleuren een toespraak houden. Hij sloot zijn vurige reden af met een driewerf hoera voor de koning. Op een podium achter hem zat een orkest met muzikanten in traditionele kledij. Ook andere traditionele gezelschappen waren present. Het was een feestelijke bijeenkomst opgeluisterd met heerlijke hapjes en grote glazen kriekbier. Belgen weten niet alleen wat feestvieren is, ze weten ook wat smullen is.

Mosselen smullen.

Hierna togen wij vieren verder de feestelijke versierde stad in. Overal werd muziek gemaakt en gesmuld. Wij besloten dat dan ook maar te gaan doen. Nergens kun je zo lekker mosselen (uit Zeeland) eten dan in België. De Belgen zijn verzot op de zeevrucht en eten er – meestal met frieten – meer van dan de Hollanders zelf. We kozen dus ook maar voor het zeebanket uit eigen land.

Geen opmerkingen: